Novi Sad po meri građana! Deca i porodica u vrhu prioriteta: Besplatan vrtić i udžbenici za prvake, kao i novčana pomoć za prvo dete

10.06.2022

12:24

0

Podrška porodici postala je deo strateškog planiranja razvoja grada

Novi Sad po meri građana! Deca i porodica u vrhu prioriteta: Besplatan vrtić i udžbenici za prvake, kao i novčana pomoć za prvo dete
novi-sad-ljudi vucevic copy - Copyright Unsplash/Pixabay/24sedam/Goran Sivački

Besplatan vrtić i udžbenici za prvake, školske užine, autobuske karte za 3. i 4. dete, novčana pomoć za prvo dete – sve to ima u Srpskoj Atini!

Politika podrške porodicama sa decom i podsticajne mere za jačanje nataliteta godinama unazad obeležje su politike koja se sprovodi u vojvođanskoj prestonici. Važnost ovog pitanja veoma je dobro razumeo i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, te je tako pronatalitetna politika uključena i u kapitalni projekat Srbija 2020 – 2025, a rezultat su brojne mere podrške.

Od početka godine podeljeno 200 auto sedišta

Upravo je Vučević uručio dečja auto-sedišta Stojanki Popović iz Novog Sada, majci trojki – Strahinje, Vuka i Ognjena. On je čestitao porodici Popović i poželeo zdravo i bezbrižno detinjstvo njihovoj deci.

NSuživo.rs
 

– Ove godine podelili smo 200 auto-sedišta za decu i još 100 ćemo obezbediti kao vid podrške Grada porodicama, a posebno višečlanim. Postoji lepeza mera koje sprovodimo u populacionoj politici. Grad Novi Sad omogućio je da boravak u vrtićima PU ”Radosno detinjstvo” bude besplatan za svu decu, subvencionišemo boravak u privatnim vrtićima za 3.000 dece, besplatni su udžbenici za đake prvake, kao i za decu iz porodica sa troje i više dece, takođe užina i prevoz. Smanjili smo cenu đačke i studentske pokazne karte za javni prevoz. Na konkursu za dodelu stanova posebno favorizujemo višečlane porodice – naveo je gradonačelnik i istakao da nije reč “o materijalnoj" vrednosti poklona, već da se pošalje poruka da roditeljstvo jeste najteža, ali i najlepša i najvažnija misija u životu čoveka.

– Divim se porodicama sa više dece. Sigurno im nije lako, mnogo je to neprospavanih noći, ali posle, kuća vam nije prazna i imate sa kim da budete za praznike, imate za koga da živite i radite – poručio je Vučević.

Evo koje su sve mere podrške roditeljstvu u Novom Sadu

NSuživo.rs
 

Podrška porodici postala je deo strateškog planiranja razvoja grada. Da bi se popravila demografska slika Novog Sada, pokreću se brojni projekti i inicijative: uređuju se gradski parkovi, grade se nova i rekonstruišu postojeća dečja igrališta, prave se i uređuju biciklističke staze.

Boravak u vrtićima PU “Radosno detinjstvo” već više od dve godne besplatan je, a deca upisana u privatne vrtiće dobijaju subvenciju od grada u vrednosti od 10.000 dinara.

Za decu iz porodica sa troje i više dece ishrana u osnovnim školama je besplatna, kao i godišnje autobuske karte do kraja redovnog školovanja. Porodicama koje su socijalno ugrožene dodeljuje se novčana pomoć za decu od prvog do osmog razreda osnovne škole, u iznosu od 6.000 dinara po detetu.

Osim toga, višečlanim porodicama (sa troje ili više dece) umanjuju se obaveze plaćanja komunalnih usluga i dodeljuju se besplatne karte za Štrand.

Besplatna vantelesna oplodnja

O trošku grada na jedan pokušaj vantelesne oplodnje u vrednosti od 320.000 dinara mogu ići žene do 42. godine, a od 42 do 45 godina za dva pokušaja.

Takođe, majke u Novom Sadu ostvaruju pravo na novčanu pomoć za prvo dete, koja je prošle godine povećana sa 15.000 na 50.000 dinara. Pravo na novčanu  pomoć za trojke iznosi 200. 000 dinara. Beba rođena 1. januara dobija 200.000 dinara, umesto nekadašnjih 100.000, a uvedeno je i pravo na novčani poklon povodom Dana Grada 1. Februara, u iznosu od 200.000 dinara.

 

Ukupna ulaganja grada Novog Sada u podršku i zaštitu dece i porodice više nego trostruko su povećana u protklih deset godina. Da su preduzete mere u Novom Sadu dale su rezultate, najbolje ilustruje činjenica da je to danas jedan je od retkih gradova u Srbiji čiji broj stanovnika konstantno raste i u kom se iz godine u godinu povećava broj najmlađih sugrađana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NSuzivo.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike