Vučević poručio: Srbija zadržava pravo da donosi odluke u korist države i građana

07.06.2022

15:07

0

Postavio je pitanje šta je sa granicama Srbije i gde su naše granice, navodeći da je početkom devedesetih bio princip da su granice SFRJ promenljive, a da su granice republika članica nepromenljive

Vučević poručio: Srbija zadržava pravo da donosi odluke u korist države i građana
Tan2022-6-7_123535954_2 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji, ali Srbija ne može da postane njena članica tako što će biti ponižena i postiđena, jer onda nikada neće biti dobar član EU, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na međunarodnoj konferenciji "Evropska unija kao strateški izbor - iskustva Srbije i Rumunije".

Vučević je rekao da sledeća Vlada Srbije mora da ima još jači kapacitet na evropskom putu o čemu je govorio predsednik Aleksandar Vučić, ali da će se Srbija do tada boriti za samostalnu politiku.

- To znači da Srbija zadržava pravo da donosi odluke koje su od najboljeg vitalnog interesa za našu državu i građane. Stiče se utisak, voleo bih da je pogrešan, da se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji, a onda da ubrza pregovore sa Prištinom što bi nas defakto vodilo u priznanje kosovske nezavisnosti - rekao je Vučević.

Kako je dodao, ako je to poruka Srbiji onda je to obeshrabrujuće pošto je, kako kaže, teško da postoji relevantan politički faktor u Srbiji koji je spreman da to uradi.

- Ako želimo da pričamo o evroputu Srbije i integraciji Zapadnog Balkana onda Srbija sa pravom postavlja pitanje o svojoj ulozi i poziciji i upravo u kontekstu ovoga što se dešava oko Ukrajine i ukrajinske krize, mislim da naši argumenti dobijaju na posebnoj snazi u smislu da Srbija ne može stalno da bude ponižena i okrivljena - rekao je Vučević.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

Postavio je pitanje šta je sa granicama Srbije i gde su naše granice, navodeći da je početkom devedesetih bio princip da su granice SFRJ promenljive, a da su granice republika članica nepromenljive.

- Onda smo 1998. i 1999. sve sa 2008. godinom čuli princip da su granice jedne republike promenljive i to je Srbija, a onda da su granice onoga što neko zove Republika Kosovo nepromenljive, odnosno da ne postoji mogućnost za bilo kakav dogovor oko teritorije na KiM - rekao je Vučević.

Istakao je da Srbija ne traži nikakav specijalni odnos niti povlastice već pita za ravnopravniji status i položaj.

- Znamo da nikada nećemo biti potpuno ravnopravni, ali molimo za ravnopravniji položaj i vrlo je teško da ne povežemo pitanje sankcija Rusiji, a možda sutra i nekoj drugoj državi članici Saveta bezbednosti UN, a da to odvojimo od pitanja KiM - rekao je Vučević.

Podsetio je da je Srbija jasno osudila ono što se dešava Ukrajini i podvukla da priznaje njen teritorijalni integritet, ali da postavlja pitanje šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije. Vučević je istakao da Srbija nema alternativu za evropski put, uz ocenu da je EU najbolji politički program za očuvanje mira na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata, te dodao da je najveći uspeh EU to što je čuvala mir na prostorima koje čine njene članice.

Podsetio je da je Kipar primljen u EU sa nesređenim unutrašnjim pitanjem, ali da je problem da Srbija postane članica EU dok prethodno ne prizna kosovsku nezavisnost.

Vučević se osvrnuo i na inicijativu Otvoreni Balkan koja, kako je rekao, nije alternativa za EU već proces rešavanja pitanja i problema u regionu.

- Ako hoće Crna Gora da se pridruži, super, ako hoće BiH, odlično. Ako neće, svako dobro im želimo, ali ne vidim da će nešto brže da uspeju u svom razvoju time što neće da participiraju - dodao je Vučević.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike