Ubistvo kneza Mihaila Obrenovića – atentat koji je iz korena promenio srpsku istoriju! (FOTO)

10.06.2023

06:58

0

Autor: 24sedam

Mesto pogibije kneza Mihaila u Košutnjaku nalazi se nedaleko od Hajdučke česme

Ubistvo kneza Mihaila Obrenovića – atentat koji je iz korena promenio srpsku istoriju! (FOTO)
Đura_Jakšić_-_Knez_Mihailo_na_odru,_1868‒1869,_Narodni_muzej - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1868. godine ubijen je srpski knez Mihailo Obrenović.

Knez Mihailo Obrenović bio je sin kneza Miloša Obrenovića i kneginje Ljubice. Imao je starijeg brata Milana, koji je vladao veoma kratko, neposredno pre Mihailovog dolaska na vlast.

Po abdikaciji kneza Miloša Obrenovića bio je maloletan, pa je umesto njega vladalo namesništvo u sastavu: Jevrem Obrenović, Toma Vučić Perišić i Avram Petronijević.

U buni koju je predvodio Toma Vučić Perišić, knez Mihailo je zbačen s prestola. Nakon zbacivanja, putovao je Evropom i oženio se groficom Julijom Hunjadi.

Umesto mladog kneza Mihaila Obrenovića na vlast dolazi knez Aleksandar Karađorđević, ali na Svetoandrejskoj skupštini 1859. dolazi do smene i knez Mihailo se vraća na presto Srbije.

Kada je došao po drugi put na vlast imao je više iskustva u diplomatiji i upravljanju državom. Knez Mihailo je uklonio sve ostatke osmanlijske vlasti iz Srbije, tako da je naredio i rušenje Stambol kapije koja je Turcima služila za vešanje pobunjenika.

Knez Mihailo je bio i prva vakcinisana osoba u Srbiji, jer je knez Miloš naredio lekaru da vakciniše Mihaila od velikih boginja, budući da su njegovi brat i sestra umrli od ove bolesti.

Bio je jedan od inicijatora izgradnje Narodnog pozorišta, a trg ispred njega se zvao Pozorišni trg.

Sa Slovenkom Marijom Berghauz ima vanbračnog sina, Velimira Mihaila Teodorovića.

Glavni organizatori i izvršioci ubistva u Košutnjaku 1868. bila su braća Radovanovići, koji su time želeli da se osvete zbog robije svoga brata Ljubomira Radovanovića.

Wikipedia
 

 

Kosta Radovanović je glavni izvršilac ubistva. Neposredni pomagači u ubistvu su bili Pavle Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić.

Wikipedia
 

 

U toku pokušaja bega spazila ih je patrola i uhapsila ih. Zaverenici su streljani u ponoć na Karaburmi, a u čitavoj Kneževini je bila velika žalost. Među optuženima su bili i Nenadovići, rodbinski povezani sa Karađorđevićima i Pavlom Radovanovićem.

Mesto pogibije kneza Mihaila u Košutnjaku nalazi se nedaleko od Hajdučke česme. Sahranjen je u Sabornoj crkvi.

Wikipedia
 

 

Knez Mihailova ulica je danas najprometnija ulica u Beogradu, a prostor ispred njegovog spomenika omiljeno sastajalište Beograđana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike