Umijte se tri puta svetom vodicom: Danas slavimo Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu

03.06.2023

06:46

0

Autor: 24sedam

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu

Umijte se tri puta svetom vodicom: Danas slavimo Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu
danas_su_sveti_car_konstantin_i_carica_jelena_ovo_svaki_pravoslavac_mora_da_uradi_za_dobro_zdravlje_molitva_i_obicaji_733866275 - Copyright Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni.

Crkva je taj rimski carski par, sina i majku, proglasila svetiteljima, pošto je car Konstantin Prvi Veliki, Milanskim ediktom 313. dopustio hrišćanima slobodu ispovedanja vere.

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu. Kao mladić stekao je izuzetnu učenost.

Posle očeve smrti, 306. godine, vojska ga proglašava za savladara severozapada Rimskog carstva. Predvodio je vojsku u tri velike borbe: jednu protiv Maksencija, tiranina u Rimu, drugu protiv Skita na Dunavu i treću protiv Vizantinaca. Milanski edikt doneo je 313. godine. Njime je ukinuo verske progone u rimskom carstvu i dozvolio hrišćanstvo. Kasnije se i sam krstio.

Počeo je da gradi hramove u – Jerusalimu, Carigradu, po njemu prozvanom Konstantinopolj, zatim Rimu i Triru.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Njegova majka, carica Jelena, pronašla je ostatke časnog Krsta kod Jerusalima. Upokojila se 330. godine, njen sin devet godina kasnije. Sahranjen je u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Kao prvi hrišćanski car, veliki dobrotvor i ktitor crkve, Konstantin je nakon smrti kanonizovan. U pravoslavlju, poštuje se kao svetac i "ravnoapostolni car".

Kult cara Konstantina i carice Jelene posebno je negovan kod Grka i Rumuna.

Što je kod Srba sv. Sava, kod Grka je car Konstantin.

Slavi se kao krsna, ponegde i kao zavetna, u Nišu kao gradska slava.


Običaju i verovanja

Veruje se da na današnji dan valja otići u crkvu i zapaliti sveću za mučenike koji su dali živote u odbrani hrišćanstva. Prema nekim običajima, trebalo bi tri puta da se umijete svetom vodicom i tako očistite telo i zaštitite se od bolesti.

Ovim svetitelјima posvećen je veliki broj hramova

Pomenućemo: Voždovačku crkvu u Beogradu, crkvu Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu, crkva na Ljubišu, na Selјašnici kod Prijepolјa, u Koretištu kod Gnjilana, Ivanjici, Stekerovcima kod Glamoča, Tomini kod Sanskog Mosta…

Prema narodnom predanju, koje je zapisano u 17. veku, manastir Tvrdoš su podigli vizantijski car Konstantin i njegova majka – sveta carica Jelena u četvrtom veku. Ovaj praznik se, kao gradska slava, posebno svečano proslavlјa u Nišu – gradu gde je i rođen ovaj mnogozaslužni utemelјivač hrišćanstva. Kao esnafsku slavu ovaj praznik proslavlјaju kujundžije i železničari.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike