Epilog drame u Hramu Svetog Save: Poznato šta je sa Grkom koji je ostavio preteću poruku na grobu patrijarha Irineja!

31.05.2022

16:20

0

O nemilom događaju prvi je progovorio vladika Stefan Šarić, starešina Hrama Svetog Save

Epilog drame u Hramu Svetog Save: Poznato šta je sa Grkom koji je ostavio preteću poruku na grobu patrijarha Irineja!
Patrijarh Irinej - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Državljanin Grčke koji je malo posle smrti patrijarha Irineja na njegovom grobu u Hramu Svetog Save ostavio čudnu poruku, za koju su u ovoj svetinji smatrali da je teroristička, ipak nije bio terorista, ali je odmah morao da napusti Srbiju po nalogu policije.

O nemilom događaju prvi je progovorio vladika Stefan Šarić, starešina Hrama Svetog Save, koji je ispričao da su odmah pozvali policiju čim su u knjizi žalosti kraj patrijarhovog groba pronašli čudnu poruku, u kojoj je na grčkom, arapskom i engleskom bilo mnogo datuma i svačega, što nisu mogli da povežu, ali su neki ljudi smatrali da je reč o terorističkim pretnjama islamiste i tome da je pisalo da će zapaliti Hram u određeno vreme.

MUP su, kako stoji u odgovoru, 5. marta 2021. predstavnici Hrama Svetog Save obavestili da je N. N. lice u knjigu žalosti, koja se nalazi iza oltara kripte gde je sahranjen upokojeni patrijarh Irinej (preminuo 20. novembra 2020), ispisalo različite simbole i bojeve. Policijski službenici su na licu mesta obavili uvid u poruku i nisu našli sadržaj koji se može dovesti u vezi s terorizmom. Ali, kako dalje piše, radi utvrđivanja identiteta N. N. lica i njegovog pronalaženja, preduzeli su niz operativno-taktičkih mera i radnji, pa je osoba pronađena 7. marta.

- Utvrđeno je da je reč o S. V., državljaninu Grčke rođenom u Nemačkoj, i potvrđeno je da je napisao poruku u knjizi žalosti. Daljim proverama utvrđeno je da se pomenuto lice ne može dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima, niti sa izvršenjem drugih krivičnih dela - piše u odgovoru Službe za borbu protiv terorizma MUP Srbije.

O svemu je potom obavešteno tužilaštvo, koje se, kako navodi MUP, izjasnilo da u pomenutom slučaju nema elemenata krivičnog dela., a Prekršajni sud se izjasnio da se navedeno ne može klasifikovati ni kao prekršaj. Ipak, istog dana kada je pronađen, S. V. je morao da napusti Srbiju.

- Imajući u vidu da je postupanje navedenog lica izazvalo uznemiravanje građana, policijski službenici MUP su pokrenuli postupak udaljenja s teritorije Republike Srbije, te je pomenuto lice 7. marta napustilo teritoriju Srbije - navela je Služba za borbu protiv terorizma MUP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike