Pri kraju izrada projekta za rekonstrukciju pruge Beograd -Bar!

28.05.2022

20:55

0

"Luka Bar ne može da opstane bez srpske privrede"

Pri kraju izrada projekta za rekonstrukciju pruge Beograd -Bar!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da je u završnoj fazi izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, a pre svega deonice od Valjeva do Vrbnice.

Momirović je kazao da je taj projekat posebno značajan za Priboj i sva mesta južno od Užica koja su, kako kaže, tradicionalno povezana sa prugom Beograd-Bar.

Naveo je da je Srbija "otvorila tu priču" sa crnogorskim partnerima i ocenio da luka Bar ne može da opstane bez srpske privrede.

- Ako napravimo kvalitetnu železničku infrastrukturu kojom će se do mora voziti šest sati najkvalitetnijim vozovima, napravili smo ogroman iskorak u saobraćajnoj komunikaciji ne samo u Srbiji, već na Balkanu, rekao je Momirović za Tanjug.

Dodao je da će u naredna dva meseca biti završena projektna dokumentacija i naglasio da se neće odustati od tog projekta jer je, kako kaže, pruga Beograd-Bar ključna za zapadnu Srbiju i "ključna veza Srbije sa Crnom Gorom".

Momirović je istakao da se ulaže više od 3 miliona evra u rekonstrukciju većeg broja stanica i da je već rekonstruisana pruga do Valjeva na brzinu od 120 km/h, a koja od puštanja u saobracaj 1973. godine, kako kaže, nikada nije obnovljena.

- Sa rekonstrukcijama koje smo do sada uradili, do Užica sada putujemo 3 sata i 15 minuta, dok se pre 10 godina putovalo osam sati. Do Valjeva se stiže za malo vise od sat vremena, a do Kosjerića za malo manje od dva sata, rekao je Momirović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike