"Batut" danas šalje uputstvo lekarima za majmunske boginje: Do kraja meseca imaće ga sve zdravstvene ustanove

25.05.2022

11:24

0

U Institutu kažu da protiv majmunskih boginja, bolesti od globalnog značaja za javno zdravlje, postoji vakcina i antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja

"Batut" danas šalje uputstvo lekarima za majmunske boginje: Do kraja meseca imaće ga sve zdravstvene ustanove
majmunske boginje profimedia-0693997838 - Copyright Profimedia

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sačinio je uputstva lekarima za majmunske boginje koja će do kraja dana biti prosleđena zdravstvenim ustanovama, izjavila je danas za Tanjug direktorka tog instituta Verica Jovanović.

Juče su iz "Batuta" naveli da protiv majmunskih boginja, bolesti od globalnog značaja za javno zdravlje, postoji vakcina i antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja.

- Novija vakcina, zasnovana na modifikovanom atenuiranom virusu vakcinije (soj ankara), odobrena je za prevenciju majmunskih boginja 2019. godine i daje se u dve doze, ali je ograničene dostupnosti - kažu u "Batutu", i podsećaju da je 2003. godine tokom epidemije u SAD registrovano više od 70 obolelih.

Profimedia
Majmunske boginje

 

Od 13. do 21. maja u svetu je u 12 zemalja registrovano 28 slučajeva sumnje i 92 potvrđena slučaja majmunskih boginja. Najveći je broj slučajeva u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji - do 30, zatim u Australiji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švedskoj i SAD od jedan do pet.

- Većinu registrovanih slučajeva su muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima - navodi se na sajtu Instituta, i naglašava da za sada nije zabeležen nijedan smrtni ishod.


U "Batutu" pojašnjavaju da većina zaraženih ima lezije na genitalijama ili perigenitalnom području, što ukazuje na to da se bolest verovatno prenosi tokom seksualnih aktivnosti. Naglašavaju da je ovo prvi put da su lanci transmisije registrovani u Evropi bez poznatih epidemioloških veza sa zapadnom ili centralnom Afrikom, gde je bolest endemska.

Period inkubacije je od šest do 14 dana, a može varirati do 21 dana. Klinička slika majmunskih boginja slična je onoj kod velikih boginja. Počinje groznicom i jezom, glavoboljom, bolovima u mišićima i leđima i iscrpljenošću, a mogu se javiti kašalj i bol u grlu. Za razliku od velikih boginja, kod majmunskih može doći do uvećanja limfnih čvorova na vratu, pod pazuhom ili preponama.

Nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija osip, koji često počinje na licu, a potom prelazi na druge delove tela. Osip prolazi kroz faze makule, papule, vesikule, pustule i kraste, koja na kraju otpadne. Bolest obično traje od dve do četiri nedelje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike