Stomačni virus hara Srbijom: Lekarima se javlja sve više pacijenata

01.09.2021

14:24 >> 14:26

0

Autor: P. Š.

Kada je stomačni virus u pitanju, na listi prioriteta je održavanje higijene usta

Stomačni virus hara Srbijom: Lekarima se javlja sve više pacijenata
Pixabay

Stomačne tegobe, dijareja i povraćanje najčešći su problemi koji se javljaju tokom leta, a ukazuju da imate stomačni virus. Lekarima u Srbiji se prethodnih nedelja najviše javljaju pacijenti sa stomačnim tegobama i to oni koji su se upravo vratili s mora.

Dr Aleksandar Stojanović, v.d. direktora Doma zdravlja Palilula, objašnjava koji se simptomi javljaju kod pacijenata sa stomačnim virusom, i dodaje da se među obolelima najviše javlja onih koji su se vratili iz Crne Gore, nešto manje iz Grčke i Hrvatske, piše Blic žena.

Pročitajte još:

– Dolaze i žale se da nisu u stanju da rade, manje zbog temperature, više zbog mučnine, dijareje, malaksalosti, povraćanja i bolova u stomaku. Stomačni virus se retko javlja sa temperaturom, osim ako nije udružen s urinarnom infekcijom, a i korona nema stomačne tegobe, pa je lako prepoznati o kojoj infekciji se radi – pojašnjava dr Stojanović.

Stomačna infekcija koja može da bude praćena i uvećanjem limfnih žlezda i curenjem iz nosa može da bude izazvana i bakterijama, ne samo virusom. Pogotovo što trenutno ima mnogo infekcija.

Postoje dve kategorije pacijenata: sa blažim simptomima i sa težim.

Onim pacijentima sa blažim simptomima dovoljna je nadoknada tečnosti i soli ishranom i higijensko dijetalni režim ishrane da bi im bilo bolje, ali ne treba previše čekati.

S druge strane, neki od virusa mogu da izazovu stomačne tegobe ili bol u grlu sa povišenom temperaturom čiji simptomi podsećaju na blaži oblik gripa, ali to je u našem narodu poznato kao prehlada.

– Onda kada pacijent provede više vremena u wc-u nego u ostalim prostorijama vreme je za odlazak kod doktora – kaže dr Stojanović.

-Uz dobru terapiju sve prolazi za nekoliko dana i važno je da pacijent popije celu kutiju lekova. Bolovanje obično traje do 10 dana. – dodaje on.

Stomačni virus ne poznaje godine, pa tako ne zaobilazi ni decu, i zato je dr Saša Milićević, pedijatar, dao roditeljima nekoliko saveta pred početak školske godine.

On je objasnio da đaci ne treba da razmenjuju olovke i gumice, jer na taj način mogu da se prenesu klice.

– Klinci nekada čak menjaju i maske – kaže dr Milićević, i navodi da neka posebna terapija za stomačni virus koji se pojavio nije potrebna i preporučio da deca koja ga imaju ne bi trebalo da krenu u školu.

– Ako dete ima simptome, trebalo bi da ostane kod kuće… Bolje da sačekaju nekoliko dana, sigurnije je – savetuje doktor.

Održavati higijenu

Pošto je stomačni virus često bolest prljavih ruku, i prenosi se preko vode, voća, povrća i prljavih predmeta, nije na odmet da pojačate higijenu u predstojećim danima, a mere socijalne distance i maske koje su poželjne zbog kovida mogu samo da pomognu da vas zaobiđe ovaj virus.

Kada je stomačni virus u pitanju, na listi prioriteta je održavanje higijene usta.

– Mi u našim ustima imamo više bakterija nego u kupatilu. Ima i dobrih i patogenih, ali osnovna stvar je čistoća usta. Stomačne tegobe se javljaju jer imunitet opadne zbog nepravilne ishrane i manjka fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost je najbolji lek za sve – kaže dr Biserka Obradović, specijalista opšte prakse.

Pročitajte još:

Najveći udeo u lečenju stomačnog virusa je ishrana. Osnovna stvar je dijetalna hrana.

– Izbaciti mleko i mlečne proizovde, sveže voće i povrće. Dok traje dijareja – bareni pirinač, dvopek i bareno povrće je najbolje rešenje. Kada se dijareja primiri onda uvoditi supice iz kese, banane, pečenu jabuku, barenu piletinu i ribu, nikako prženo. Jer mi smo i dalje pod upalom, takva hrana je kao so na ranu i samo bismo uznemirli dodatno digistivni trakt – objašnjava dr Obradović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti