Čak 137 dece zaraženo: Prekinuta rekreativna nastava jedne beogradske škole - razbolela se deca 3. i 4. razreda

23.05.2022

14:19

0

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji

Čak 137 dece zaraženo: Prekinuta rekreativna nastava jedne beogradske škole - razbolela se deca 3. i 4. razreda
Profimedia

Čak 137 dece i troje nastavika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji. Nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su sa nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu.

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući.

Kako su kazali roditelji, deca su najpre počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu, piše Telegraf.

Kako su objasnili u školi, reč je o stomačnom virusu, agencija je odmah kontaktirala Zavod za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara, ali pošto su se deca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje.

- Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzrokovao biološki materijal neke dece i pronađen je noro virus. Aagencija se obratila "Timoku", to je institut iz Zaječara, koji je prosledio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena dece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mere iz svoje nadležnosti. Tokom celog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom - objasnili su u školi.

Šta izaziva norovirus?

Norovirus je veoma zarazan virus (od 10 do 100 partikula virusa je dovoljno da se prenese infekcija).

Prenosi se kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama, konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane. Period inkubacije je kratak, 15 do 50 sati.

Virus izaziva akutni gastroenteritis. Može ga dobiti svako, i to više puta u toku života jer postoji mnogo tipova norovirusa i infekcija jednim tipom ne štiti vas od drugih tipova virusa

Norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća.

Ovaj virus uzrokuje stomačni grip, odnosno gastroenteritis.

Simptomi infekcije su muka i povraćanje, kao i proliv i stomačni grčevi. Moguća je i blaža groznica, kao i glavobolja, bol u mišićima, osećaj hladnoće.

Priroda bolesti je takva da je klinička slika burna i počinje iznenada. Srećom, bolest traje svega jedan do dva dana, a kod dece je povraćanje izraženije nego kod odraslih.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti