Aktuelan je sezonski virus: Simptomi slični koroni

21.08.2021

07:42 >> 09:34

0

Autor: A.S.

Infekcije stomačnim virusima su sada česte, ima ih i kod dece i kod odraslih i važno je zapamtiti da su najmlađi i najstariji i najugroženiji

Aktuelan je sezonski virus: Simptomi slični koroni
Pixabay

Prelazni period nakon leta i visokih temperatura, je i sezona stomačnih virusa i bakterijskih infekcija, pa je sve više poziva Hitnoj pomoći zbog toga, a simptomi nekad mogu biti slični koronavirusu, što izaziva dodatni strah kod ljudi.

Doktorka Danijela Jevtić je za Jutarnji program RTS-a objasnila da je virus veoma otporan i da se može zadržati u našem telu i do mesec dana.

Pročitajte još:

– Stomačni virus je često bolest prljavih ruku, prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Infekcija može donekle izgledati kao kovid, a tegobe nastaju oko 24 sata nakon izloženosti. Otporan je virus i može se zadržati u organizmu čak i tridesetak dana – rekla je doktorka, a zatim navela sa kakvim su se tegobama javljali građani, ali i na koje simptome da obratimo pažnju.

– Zvali su nas zbog visokog pritiska i bolova u grudima, ali sve češće se građani javljaju zbog saveta u vezi sa stomačnim problemima. Infekcije stomačnim virusima su sada česte, ima ih i kod dece i kod odraslih i važno je zapamtiti da su najmlađi i najstariji i najugroženiji. Kod njih regulatorni kompenzacioni sistemi nisu dovoljno efikasni, i gubitak tečnosti i soli su opasni za njih – ispričala je dr Jevtić, a zatim nastavila o simptomima.

– Prvi simptomi biće krčanje u stomaku, nadutost, temperatura, povraćanje, proliv, pa čak i uvećanje limfnih žlezda ili curenje iz nosa – upozorila je doktorka.
Kada je u pitanju suočavanje sa ovim virusima, doktorka Danijela Jevtić savetuje da pazimo na ishranu kako bismo povratili izgubljene soli i tečnost usled dijareje i drugih stomačnih tegoba kojima smo bili izloženi.

Pročitajte još:

– Odmah nadoknadite tečnost i soli, uvedite higijensko dijetalni režim. Dakle, pirinač na vodi, posne slane supe, duobiotici i probiotici. Kontrolišite i pritisak, i znajte da trenutno ima mnogo infekcija, od virusa tu su enterovirus i rotavirus, a od bakterija ešerihija, salmonela i helikobakter – savetovala je doktorka na kraju i naglasila da ukoliko simptome stomačnog virusa povežemo sa onima karakterističnim za kovid da se testiramo.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti