Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa takozvanom makedonskom pravoslavnom crkvom

16.05.2022

10:30 >> 11:06

0

Pre odluke, obavljeni su razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavnika MPC na čelu sa vladikom Stefanom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa takozvanom makedonskom pravoslavnom crkvom
crkva - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sabor Srpske pravoslavne crkve odobrio je kanonsko jedinstvo SPC sa takozvanom makedonskom pravoslavnom crkvom tačnije "Ohridskom arhiepiskopijom".

Tako je spor, koji datira još od davne 1967. godine, kada se takozvana Makedonska pravoslavna crkva odvojila od SPC, rešen.

Pre odluke, obavljeni su razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavnika MPC na čelu sa vladikom Stefanom, koji su vođeni za pregovaračkim stolom u Nišu i to u najvećoj tajnosti.

Posle 20 godina, nakon što je sedamnaestog marta 2002. godine donet Niški sporazum između SPC i nepriznate MPC, oko definisanja njihovih odnosa, na istom mestu za vreme prvomajskih praznika, uspostavljena opet zvanična komunikacija a plodovi te komunikacije urodili su današnjom odlukom Sabora.

Prenosimo saopštenje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u celosti.

"Primivši akt Svetog Arhijerejskog Sinoda „Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije” kojim ista prihvata opštepriznati kanonski status, dodeljen joj 1959. godine od strane Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, i izražava nadu da će Srpska Pravoslavna Crkva bratoljubivo rešavati i rešiti i pitanje njenog konačnog kanonskog statusa, čemu treba da usledi svepravoslavno saglasje i prihvatanje toga statusa, Sveti Arhijerejski Sabor je odlučio:

- sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine;

- pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje;

- vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske Pravoslavne Crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhijâ u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan;

- u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu Srpska Pravoslavna Crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za „realpolitičke”, „geopolitičke”, „crkvenopolitičke“ i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima;

- i, naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama", navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike