Smanjuje se odliv medicinskih sestara iz Srbije: Kovid, ali i veće plate usporili odlazak

13.05.2022

09:00

0

"Rad medicinskih sestara se u poslednjih nekoliko meseci, od kada su zdravstvene ustanove prešle u redovan režim rada, vraća u normalne tokove"

Smanjuje se odliv medicinskih sestara iz Srbije: Kovid, ali i veće plate usporili odlazak
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svetski dan medicinskih sestara Srbija je dočekala sa mnogo blažom kovid situacijom u odnosu na prošlu godinu, a kako kaže predsednica Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Dijana Otašević, rad ovih zdravstvenih radnica vraća se u normalu.

- Rad medicinskih sestara se u poslednjih nekoliko meseci, od  kada su zdravstvene ustanove prešle u redovan režim rada, vraća u normalne tokove rada i aktivnosti u celom svetu. Globalna pandemija kovida 19 pokazala je svetu važnu ulogu medicinskih sestara u održavanju zdravlja ljudi tokom čitavog životnog veka. Iako je došlo do značajnih poremećaja u zdravstvu, došlo je i do velikih inovacija u sestrinstvu, koje je poboljšalo pristup zdravstvenoj nezi - kaže Otaševićeva za 24sedam.

Otaševićeva kaže da udruženje nema podatak o tačnom broju preminulih medicinskih sestara, ali prema podacima koje je ranije objavio naš portal, do aprila prošle godine kovid je odneo oko 40 njihovih života. Nažalost, taj broj je sigurno veći, jer su medicinski radnici gubili živote zbog virusa i nakon tog perioda.

Inače, u našoj javnosti već duže vreme se priča o problemu odlaska velikog broja medicinskih radnica. Otaševićeva kaže da odliv i dalje postoji, ali se čini da je on smanjen.

- Odliv medicinskih sestara iz Srbije i dalje postoji, ali se stiče utisak da je to u manjem obimu, verovatno zbog globalne pandemije kovida koja još uvek traje, a nešto i zbog povećanja plata medicinskim sestrama-tehničarima. Aktuelni problemi sestara u našoj zemlji su i dalje prisutni, kao što su nedovoljan broj izvršioca u zdravstvenim ustanovama, starenje radne snage, napuštanje sestrinske profesije, još uvek nepostojanje zakonske regulative sestrinstva - kaže ona.

Printscreen/AP
Dijana Otašević

Dodaje da sestrinska profesija u našoj zemlji treba da bude vidljiva, regulisana zakonom o sestrinstvu, a uslovi rada i zarade pobošljani.

- To je vitalna profesija za zdravstveni sistem svake zemlje, jer medicinske sestre ostvaruju više od 69 odsto zdravstvenih usluga. Zato ICN (Međunarodno veće medicinski sestara) poziva vlade zemalja sveta da ulažu u sestrinsku profesiju, kako bi se očuvalo globalno zdravlje - kaže ona.

Otaševićeva je dodala da će se u ovoj godini, prema preporukama ICN, sestrinstvo fokusirati na promene i inovacije u profesiji, poštovanje prava medicinskih sestara na bezbedno radno okruženje, pristojne plate i puno učešće u odlučivanju i upravljanju, kako bi se obezbedilo globalno zdravlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike