"Korona nam je odnela 40 medicinskih sestara, kod svake od nas postoji strah da se ne inficiramo!"

03.04.2021

18:00 >> 18:17

0

Autor: R.M.

Predsednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije Dijana Otašević kaže da im je aktuelna epidemija drastično izmenila živote i rad

"Korona nam je odnela 40 medicinskih sestara, kod svake od nas postoji strah da se ne inficiramo!"
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Printscreen

– Tokom epidemije kovida 19 preminuo je i određen broj naših koleginica i kolega. Njih oko 40. To je nenadoknadiv gubitak za našu profesiju, a pre svega, za njihove porodice. Iskreno saučešće porodicama preminulih medicinskih sestara-tehničara – kaže u intervjuu za “24sedam”predsednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije (UMSTBS) Dijana Otašević, a posle našeg teksta koliko zapravo rade sestre tokom pandemije kovida i kako izgleda jedan njihov dan. 

U ovom času skoro sve bolnice u Srbiji su kovid. Medicinske sestre i tehničari uglavnom se brinu o teškim pacijentima. Koliko je epidemija u Srbiji promenila njihov način rada?

– Za vreme kovid epidemije u celom svetu, pa i u Srbiji, promenio se život i rad svima. Medicinske sestre, u okviru svojih kompetencija, rade na pružanju zdravstvene nege obolelima. Mere zaštite su pojačane, jer je u pitanju infektivna bolest. Maksimalno se poštuju i sprovode preventivne mere i aktivnosti u cilju suzbijanju daljeg širenja virusa.

Ima li straha?

– Svako oboljenje, pa i kovid 19, ima svoje specifičnosti u nezi i lečenju pacijenata. Zdravstvena nega pacijenata obolelih od korone je zahtevnija, zavisno od zdravstvenog stanja pacijenta. Tokom radne smene medicinske sestre su sve vreme u kompletnoj zaštitnoj opremi, koja predstavlja i dodatno opterećenje, ali je bezbednost sestara i pacijenata bolja. Kod svakog od nas postoji doza straha da se ne inficiramo tokom dijagnostičko-terapijskih procedura, procedura nege i lečenja. Ali, pravilnim korišćenjem lične zaštitne opreme, svakao je smanjen rizik od infekcije. Ono što treba istaći je činjenica da u našim zdravstvenim ustanovama ne nedostaje zaštita oprema i dostupna je u dovoljnim količinama zdravstvenim radnicima, da je pravilno koriste na radnim mestima.

Dijana Otašević, Foto: Printscreen/STB

Šta su trenutna zaduženja medicinskim sestrama?

– Zaduženja medicinskih sestara su brojna i nose veliku odgovornost tokom rada, od sprovođenja osnovne nege pacijenata, dijagnostičko terapijskih procedura, ishrane pacijenata i drugo, a s obzirom na to da su stalno prisutne na odeljenjima u kontinuitetu prate stanje bolesnika i eventualna pogoršanja, odmah obaveštavaju lekara, koji ordinira potrebnu terapiju, koju medicinske sestre sprovode.

Kakva je situacija sa babicama i koliko one obolevaju od korone, odnosno koliko su one zaštićene s obzirom na to da su ginekološko-akušerske klinike pune pacijentkinja?

– I, babice su izložene riziku oboljevanja od korona virusa, ali adekvatnom primenom lične zaštitne opreme uz sprovođenje svih protivepidemijskih mera, svakako da se smanjuje mogućnost zaražavanja na radnom mestu.

Pročitajte i

U Srbiji su medicinskim sestrama povećane zarade. Da li je to usporilo njihov odlazak na rad u inostranstvo, o čemu je bilo puno reči pre epidemije kovida?

– Da, stiče se utisak da je manji broj medicinskih sestara koje napuštaju Srbiju tokom 2020. godine. Naravno da je povećanje plata imalo uticaja, ali i pandemija kovida na smanjenje odliva sestara i babica iz naše zemlje. Ne postoje tačni podaci, ali se procenjuje da je do 2020. godine odlazilo iz naše zemlje 800 do 1.000 medicinskih sestara godišnje. Uglavnom u zemlje Evropske unije, najčešće u Nemačku.

AP Photo/Armando Franca

Direktor Svetske zdravstvene organizacije odao je počast sestrama zbog njihovog nemerljivog doprinosa tokom pandemije. 

-I ovom prilikom, kao i mnogo puta do sada, treba istaći veliki  značaj i doprinos sestrinske profesije, ne samo  u suzbijanju infekcije izazvane SARS-CoV2 virusom našoj zemlji, već i svakodnevnim profesionalnim aktivnostima vezanim za očuvanje i unapređenje zdravlja našeg stanovništva, svih starosnih uzrasta. Medicinske sestre su značajna karika u celokupnom zdravstvenom sistemu svake, pa i naše zemlje. U prilog tome je i obraćanje generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa povodom “Godine sestrinstva 2020”, u kojem on ističe da su medicinske sestre i babice okosnica svakog zdravstvenog sistema. On je pozvao sve zemlje da ulažu u medicinske sestre i babice, “kao deo svoje posvećenosti zdravlju svih ljudi“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike