Proleća se menjaju zbog klimatskih promena, a ovako to utiče na ptice

30.03.2022

19:43

0

Ništa nije kao što je nekada bilo

Proleća se menjaju zbog klimatskih promena, a ovako to utiče na ptice
Ilustracija - Copyright Pixabay

S obzirom na to da klimatske promene podstiču raniji početak proleća u većem delu Severne Amerike, mnoge ptice polažu jaja ranije, prema novoj studiji koja povećava broj dokaza da globalno zagrevanje potpuno menja ponašanje divljih životinja.

Od 72 vrste ptica koje su praćene u okolini Čikaga, otprilike jedna trećina položi jaja oko 25 dana ranije nego što je to bio slučaj pre jednog veka, navodi se u članku objavljenom u časopisu "Journal of Animal Ecology". Među pogođenima su i gugutka, vetruša i jastreb.

Naučnici do sada nisu pronašli nikakva jasna obeležja zajednička tim vrstama koja bi mogla da objasne zašto menjaju svoj raspored.

- Većina ptica koje smo posmatrali jedu insekte, a na sezonsko ponašanje insekata takođe utiče klima - rekao je glavni autor studije Džon Bejts, kustos odeljenja za ptice u Fildovom prirodnjačkom muzeju u Čikagu.

Profimedia
 

Pitanje kako na životni ciklus životinja i biljaka utiču klimatske promene i sezonski poremećaji, "postaje sve važnije u glavama ljudi", rekao je Bejts.

Samo nekoliko stepeni manje ili više od dugogodišnjeg proseka može imati veliki uticaj na to kad se pojavljuju insekti, drveće lista, cveta cveće i, prema novom istraživanju, izlegu jaja.

Naučnici veruju da bi klimatske promene mogle da budu jedan od mnogih razloga za strmoglavi pad populacija ptica od 1970-ih, pri čemu su Sjedinjene Države i Kanada izgubile otprilike trećinu svojih ptica - ili oko 3 milijarde ptica - prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu "Science".

Bejts i njegove kolege proučili su više od 1500 zapisa o ljuskama jaja koje se čuvaju u čikaškom muzeju, a mnogi datiraju iz perioda između 1872. i 1920. kada je skupljanje jaja bilo popularna zabava.

Ti entuzijasti viktorijanskog doba ostavili su detaljne, rukom pisane nalepnice s podacima kao što su vrsta ptice i datum sakupljanja.

Istraživači su zatim uporedili te zapise s više od 3000 modernih podataka i sve zajedno s podacima o nivou ugljen-dioksida u vreme kada se ptice gnezde.

I ranije studije su takođe otkrile da ptice jaja polažu ranije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike