Danas počinje besplatna škola nordijskog hodanja, šetači se sastaju popodne

10.05.2022

08:57

0

Danas na Međunarodni dan fizičke aktivnosti počinje četvrti ciklus Otvori plavi krug besplatne škole nordijskog hodanja

Danas počinje besplatna škola nordijskog hodanja, šetači se sastaju popodne
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija obeležava 10. maj kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti a današnji dan je poznat pod sloganom "Kretanjem do zdravlja" i odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja.

Upravo iz tog razloga oboleli od dijabetesa, gojazne osobe i svi ostali okupljeni oko projekta "Otvori plavi krug" pozivaju građane da im se danas od 17 časova pridruže u šetnji koja počinje kod Hotela Jugoslavije, da podstaknu prevenciju dijabetesa i gojaznosti kroz fizičku aktivnost i zajednički smanje poraznu statistiku obolevanja od dijabetesa, saopštili su iz udruženja.
 
Pored toga, upravo danas na Međunarodni dan fizičke aktivnosti počinje četvrti ciklus Otvori plavi krug besplatne škole nordijskog hodanja, koja traje dva meseca i kroz koju je do sada prošlo oko 100 sugrađana. 

- Mnoge studije su pokazale kako redovna fizička aktivnost može dosta doprineti zdravlju, smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, ali i mnogih drugih hroničnih bolesti i zato pozivam sve naše sugrađane da danas od 17 časova dođu u park Ušće da se družimo, razmenimo savete sa našim medicinskim sestrama i uz nadzor profesionalnih trenera, provedemo prijatno popodne u šetnji i fizičkoj aktivnosti – napominje Ninoslav Majačić, potpredsednik Udruženja pacijenata sa dijabetesom tip 2 „Krug dvojke Srbije“.

Projekat ”Otvori plavi krug” već godinu dana organizuje šetnje jednom nedeljno i okuplja učesnike sa ciljem da se druže, edukuju, nauče nešto novo i razmene iskustva u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti. 

Sve šetnje se obavljaju pod nadzorom medicinskih sestara i profesionalnih trenera iz Beogradskog trkačkog kluba (BRC), koji se trude da šetnje dodatno postanu i neka vrsta treninga prilagođenog učesnicima. Šetnje se organizuju u grupama na više “zelenih lokacija” i to Ada Ciganlija, Košutnjak, Ušće, Zvezdarska i Bajfordova (Banjička) šuma.

- Za sprečavanje šećerne bolesti i gojaznosti potrebno je između dva do tri sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno i zato je šetnja idealna – ističe dr Jelena Stanarčić Gajović, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Za potrebe projekta, pokrenuta je i aplikacija „Otvori plavi krug“. Putem aplikacije „Otvori plavi krug“ korisnici mogu da saznaju mnoge korisne informacije o zdravlju, dijabetesu i prevenciji šećerne bolesti, aktivnostima, terminima i lokacijama za organizovane edukativno-zdravstvene šetnje, kada su termini besplatne nordijske škole hodanja i mnoge druge zanimljive informacije. 

Takođe, svi koji skinu aplikaciju „Otvori plavi krug“ i šetaju putem pređenih koraka sakupljaju sredstva koja se zatim doniraju za uređenje pešačkih staza u Beogradu. Do sada su, uz pomoć aplikacije, „šetači“ prešli više od 120 miliona koraka i time donirali gotovo pet miliona dinara, uz pomoć kojih su renovirane pešačke staze u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi, kao i pešačko rekreativna staza na Adi Ciganliji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike