Grupne šetnje za dijabetičare u Čačku počinju u subotu

15.04.2022

09:18

0

Dogovoreno je da će se šetnje organizovati jednom mesečno, subotom u terminu od 11 sati

Grupne šetnje za dijabetičare u Čačku počinju u subotu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grupne šetnje za dijabetičare nakon Beograd biće organizovane i u Čačku, a prva je zakazana za subotu 16. april od 11 časova. 

- Dogovoreno je da će se šetnje organizovati jednom mesečno, subotom u terminu od 11 sati. Prva šetnja biće organizovana već ove subote i to na stazi od Ovčar Banje do Banjskog potoka. Za početak smo se odlučili za kraću stazu, kao svojevrsnu pripremu. Prošetaćemo 3,5 
kilometara, ali već pri svakoj narednoj šetnji, kilometre ćemo postepeno povećavati – kaže Biljana Vasojević iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti “Diabetes Melitus” iz Čačka.

Šetnja se realizuju kroz projekat „Otvori plavi krug“ a biće organizovana u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti „Diabetes Melitus“ iz Čačka, Dijabetološkim savezom Srbije, Planinarskim društvom „Kablar“ i Planinarskim savezom Srbije.

Pored šetnje uz nadzor medicinskih sestara i pod stručnim vođstvom planinarskih vodiča, učesnici će imati priliku da razgovaraju sa lekarima i dobiju korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom dijabetesa i gojaznosti. Šetačima će biti omogućeno i merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje.

- Kao što znamo, postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1, koji se dešava obično kod mlađih osoba i svega 5 do 10 procenata obolelih pripada ovom tipu. Drugi tip dijabetesa je mnogo zastupljeniji, i odlikuje se visokim nivoom šećera u krvi, ali pre svega insulinskom rezistencijom, što je sve povezano sa gojaznošću koja je sve više prisutna kod ovih pacijenata. Ipak, značaj fizičke aktivnosti je pre svega u preventivnom smislu, odnosno pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost sprečiće nastanak šećerne bolesti kod onih lica koji imaju stanje predijabetesa – rekla je dr Dušica Toljić Šuluburić, endokrinolog i pomoćnica direktora Opšte bolnice u Čačku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike