Šetnja "Besmrtnog puka" Beogradom: Vijorile se zastave Rusije i Srbije, položeni venci (FOTO)

09.05.2022

08:58 >> 10:47

0

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja, kada je 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji

Šetnja "Besmrtnog puka" Beogradom: Vijorile se zastave Rusije i Srbije, položeni venci (FOTO)
Besmrtni puk 1 (1) - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, od Vukovog spomenika do Groblja oslobodilaca Beograda organizovana je šetnja "Besmrtnog puka" u organizaciji Ambasade Rusije u Srbiji.


Građani, među kojima su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar Nenad Popović i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, okupili su se kod Vukovog spomenika oko 10 sati, a u šetnju su krenuli Ruzveltovom ulicom oko 10.30.

Na čelu kolone je razvijen transparent "Besmrtni puk - Beograd", a okupljeni nose fotografije nastradalih u Drugom svetskom ratu, zastave Srbije i Rusije, fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina i slovo "Z".

Dačić, Vulin i Harčenko položili vence povodom Dana pobede

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

 


Povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, na spomen-kompleks Groblja oslobodilaca Beograda položeni su venci uz najviše vojne i državne počasti.

U ime Narodne skupštine Srbije venac je položio predsednik parlamenta Ivica Dačić, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova to je učinio ministar Aleksandar Vulin, a u ime Ministarstva za rad na čijem je čelu to je učinila ministarka Darija Kisić Tepavčević, dok je u ime Grada Beograda to učinio Andreja Mladenović.

Vence su položili i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici ambasada Belorusije i Kazahstana, predstavnici Vojske Srbije, Ivan Kostić iz Pokreta Dveri, Milica Ðurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, i mnogobrojni građani.

Cveće su položili i na spomenik "Večna vatra", na kojem piše: "Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno", kao i na Spomenik crvenoarmejcu u istom spomen-kompleksu.

Nakon toga upisali su se i u knjigu sećanja.


   

Radojičić: Slavimo pobedu nad fašizmom i trijumf slobode

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je da danas, 9. maja, slavimo izuzetno značajan datum za Srbiju - slavimo slom fašizma i trijumf slobode, vladavine prava i demokratije.

"Zajedničkom borbom sa saveznicima dobili smo slobodu i mir - vrednosti koje su promenile i Srbiju, Evropu i svet. Mir i sloboda su neprocenjive vrednosti, a srpski narod je uvek bio na strani istine i pravde", rekao je Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

On je napomenuo da je 9. maj istovremeno i Dan Evrope i istakao da su Beograd i Srbija deo Evrope, kako geografski i istorijski tako i partnerski, budući da je strateški cilj naše zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

"Važno je da se i danas, posle 77 godina, setimo heroja i onih koji su bili žrtve fašizma. Beograd je oduvek bio slobodarski grad, a danas se sećamo i naših saveznika jer tu borbu smo svi zajedno izvojevali dajući tako doprinos pobedi nad mračnim silama koje su se nadvile nad Evropom i celim svetom", rekao je Radojičić.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja, kada je 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike