Srbija danas šeta u čast "Besmrtnog puka": Niz manifestacija širom naše zemlje, a centralna je u Novom Sadu

09.05.2022

06:00

0

Autor: 24sedam

Povodom 77. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, danas će se održati manifestacija „Besmrtni puk“ širom Srbije

Srbija danas šeta u čast "Besmrtnog puka": Niz manifestacija širom naše zemlje, a centralna je u Novom Sadu
Besmrtni puk (5) - Copyright AP/ Dmitri Lovetsky

Povodom 77. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, danas će se održati  manifestacija „Besmrtni puk“ širom Srbije – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu. A šetnja će se održati i u Republici Srpskoj, tj. Trebinju.


Okupljanje učesnika povorke u Beogradu, među kojima će biti i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, najavljeno je za 10 časova kod Spomenika Vuku Karadžiću. Odatle će povorka na Groblje oslobodilaca Beograda gde će položiti vence na spomenik kraj Večne vatre i Spomenik Crvenoarmejcu.

U Novom Sadu šetnja će početi u 14 časova kod spomenika Žrtvama racije na Keju, potom će ići Bulevarom cara Lazara, Stražilovskom, Žarka Zrenjanina, Ignjata Pavlasa i Dunavskom do Trga Republike, a na tom mestu će biti održan i kulturno-umetnički program oko 16 časova. Tom prilikom obratiće se predsednik Matice srpske profesor dr Dragan Stanić.

 

Profimedia
 

U Novom Sadu, na Trgu slobode od 17.00 do 22.00, biće održan Festival Evrope praćen koncertom „Bolji smo zajedno“ (20.00; mladi muzičari i gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac). SKCNS Fabrika biće mesto koncerta bendova Plavi ptičić, Keckec i Severtransi, Kralj Čačka i Eyesburn (19.00; ulaz besplatan).

Manifestacija „Besmrtni puk“ prvi put je organizovana u Rusiji 2011. godina, kada je ulicama grada Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći slike predaka stradalih u Otadžbinskom ratu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike