Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije: “Besmrtni puk” maršira u čast slavnih predaka

08.05.2022

19:00

0

Autor: Milan Ivanić

Sve se rodilo kao ideja da se potomci sete i čuvaju od zaborava herojska dela svojih predaka koji nisu mirno sedeli tokom sukoba sa zlom

Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije: “Besmrtni puk” maršira u čast slavnih predaka
Besmrtni puk - Copyright Printscreen / Youtube / Asteriks

U čast Dana pobede u više gradova u Srbiji će sutra biti održana manifestacija “Besmrtni puk”. Učesnici akcije će, kao i prethodnih godina, prošetati ulicama gradova Srbije, noseći portrete svojih bližnjih i tako pokazati lica onih koji se nisu pokorili zlu i koji su se borili za slobodu našeg naroda i zemlje.

Dan pobede nad fašizmom danas slavi ceo civilizovan svet. Srbi se, kao i svi ostali narodi koji su bili na pravoj strani istorije, s ponosom sećaju svih svojih heroja koji su zlatnim slovima ispisali stranice istorijskih užbenika i obezbedili nam da se rodimo i živimo u slobodnoj zemlji.

Profimedia
 

Naš narod je tokom dvadesetog veka, baš kao i danas, više puta bio na velikim iskušenjima. Zbog svoje geopolitičke pozicije, Srbi su se često nalazili na udaru mnogih, višestruko jačih osvajača. Ipak, za razliku od nekih drugih naroda koji su svakog osvajača dočekivali sa cvećem i pesmom, Srbima je od ponižavajućeg ropskog života bila draža sloboda.

Tokom Balkanskih, Prvog i Drugog svetskog, pa do ratova devedesetih naš narod je pokazao da je, zarad te slobode, istine i pravde spreman da podnese i najveće žrtve. Zato danas s ponosom možemo da pogledamo u oči bilo koga i da kažemo: Da, Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije.

AP/Pavel Golovkin
 

Naša zemlja i Rusija, za razliku od ostalih evropskih država, nikada nisu bile na strani nacizma. Zbog toga su Srbi i Rusi podneli ogromne žrtve i stradanja. Manifestacije poput “Besmrtnog puka” su tu kako ne bismo zaboravili velika dela herojstva naših predaka, ali i kao nauk za buduće generacije kako treba braniti otadžbinu u najtežim tenucima.

Sećanje na junaštvo predaka i borba protiv zaborava

“Besmrtni puk” je nastao u Rusiji i organizuje se svake godine na Dan pobede 9. maja kao manifestacija za očuvanje ličnog sećanja na generacije kako iz Drugog svetskog, tako i drugih oslobodilačkih ratova u prošlom veku. Učesnici tada prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih rođaka - veterana vojske i mornarice, partizana, boraca pokreta otpora, zarobljenika koncentracionih logora...

AP/ Dmitri Lovetsky
 

Sve se rodilo kao ideja da se potomci sete i čuvaju od zaborava herojska dela svojih predaka koji nisu mirno sedeli tokom sukoba sa zlom. Iz godine u godinu, ova manifestacija je u Rusiji poprimala sve masovniji karakter. 

Milioni ponosnih potomaka

Akcija je prvi put organizovana 2007. godine u Tjumenu u Sibiru, kada je grupa mladih prošla ulicama sa portretima predaka koji su se borili u Drugom svetskom ratu. Posle akcije u Tomsku 2011. manifestacija dobija ime “Besmrtni puk”, a već 2013. poznati ruski glumac Vasilij Lanovoj predlaže je da se takva akcija održi i u Moskvi, što se i dogodilo na Poklonoj gori, gde se nalazi veliki muzej Otadžbinskog rata. Već 2014. godine bilo je 40.000 učesnika, a 2015. više od pola miliona.

Taj broj je nastavio da raste, pa je ulicama Moskve, prethodnih godina na Dan pobede, šetalo oko milion, dok je širom Ruske Federacije u različitim gradovima u manifestaciji učestvovalo više od osam miliona ljudi.

AP/Denis Tyrin
 

Od 2015. godine najviši državni zvaničnici, uključujući i predsednika Rusije Vladimira Putina takođe su bili među učesnicima “Besmrtnog puka”, a manifestacija se vremenom proširila u četrdeset zemalja sveta i dobila međunarodni karakter.

U Srbiji se “Besmrtni puk” obeležava od 2016, a 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa ruskim i izraelskim predsednicima Vladimirom Putinom i Benjaminom Netanjahuom predvodio povorku u Moskvi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike