"Naravno da smo zabrinuti, mi pratimo ovu pojavu od samog početka...": Portparol SZO izneo podatke o hepatitisu koji napada decu

08.05.2022

19:49

0

Pportparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević objasnio je da bolest nema nikakve veze sa kovidom

"Naravno da smo zabrinuti, mi pratimo ovu pojavu od samog početka...": Portparol SZO izneo podatke o hepatitisu koji napada decu
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay

Još uvek nejasan oblik akutnog hepatitisa otkriven je kod 230 mališana širom planete.

Dok se istražuju uzroci ove grozne bolesti, portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević objasnio je da nema nikakve veze sa kovidom, kao što je to bila prva pretpostavka.

- Do sada je u SZO prijavljeno oko 230 slučajeva akutnog hepatitisa kod dece koja su testirana negativno za sve poznate viruse koji izazivaju upalu jetre. Ovi slučajevi su prijavljeni od strane dvadesetak zemalja na raznim kontinentima, što znači da isključujemo geografsku vezu između tih slučajeva. Mi savetujemo zemljama da vrše aktivan nadzor nad ovom pojavom i da ispitaju i prijave sve moguće slučajeve - istakao je Jašarević.

Šekler: Uzročnik hepatitisa kod dece još uvek nepoznat

Mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta kaže da je mogući uzročnik hepatitisa, kojim je do sada zaražen veći broj dece širom sveta, adenovirus 41.

- Svetska zdravstvena organizacija je odmah krenula da traga i imali su neke elemente da pomisle da je možda uzrok adenovirus i to 41 podtip, međutim, vi možete da imate i probleme sa jetrom koji su neinfektivne prirode - kazao je Šekler.

Dodao je da problemi sa jetrom ne moraju da budu samo infektivne prirode, već da njih mogu izazvati različiti lekovi, hrana i posledice trovanja.

- Misteriozno je jer ne može sa sigurnošću da se kaže da je to adenovirus, ali eto on je do sada najviše osumnjičen, treba pratiti nova istraživanja i rezultate tih istraživanja - kazao je Šekler.

Po čemu se razlikuje od drugih vrsta hepatitisa?

- I do sada su se svake godine pojavljivali određeni brojevi slučajeva neobjašnjenog hepatitisa, ali nikada u ovolikom broju. Treba sada stvarno ispitati o čemu se radi. Zna se da nema nikakve veze sa kovidom, ogromna većina ove dece nisu bila vakcinisana. Gledaju se infektivni i neinfektivni mogući razlozi. Adenovirus je jedna od hipoteza, veliki broj ove dece su bili zaraženi adenovirusom, koji inače ne izaziva ovakvu vrstu oboljenja. Treba ispitati sve slučajeve, utvrditi sve hipoteze na kojima se radi, ali je još uvek rano da se kaže šta je uzrok ove pojave - ističe Jašarević, prenosi "RTS".

Savet roditeljima?

- Naravno da smo zabrinuti, mi pratimo ovu pojavu od samog početka i izveštavamo ministarstva zdravlja u svim zemljama o situaciji. Što se tiče roditelja dece, osnovna higijena je jako bitna, pranje ruku. Ukoliko se pojave teški i dugotrajni simptomi: povraćanja, dijareje, stomačni bolovi ili žutilo oko očiju, ili svetla stolica, treba se obavezno javiti nadležnom lekaru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike