Misteriozna bolest jetre kod dece hara svetom: Zasada nema povezanih slučajeva!

26.04.2022

12:43

0

Do danas je prijavljeno 190 slučajeva hepatitisa nepoznatog porekla

Misteriozna bolest jetre kod dece hara svetom: Zasada nema povezanih slučajeva!
health-gcc7a35ed9_1280 - Copyright Foto: Pixabay

Evropski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da slučajevi misteriozne bolesti jetre kod dece nisu povezani.


- Zasada nismo utvrdili da su slučajevi povezani, niti da su u vezi sa putovanjima - rekla je Andrea Amon, direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu, a prenosi AP.

Ona je navela da se bolest javlja kod dece koja prethodno nisu imala zdravstvene tegobe i da su slučajevi prijavljeni širom Evrope, u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Amonova je izjavila da je u nekim slučajevima došlo do akutnog otkazivanja jetre, što zahteva transplantaciju.
Foto: Pixabay
 


Svetska zdravstvena organizacija je u subotu saopštila da je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj u vezi sa epidemijom, ali nije rečeno i kojoj zemlji je došlo do smrtnog ishoda.

- Za 17 zaražene dece (otprilike 10 odsto) bila je neophodna transplantacija jetre, a prijavljen i najmanje jedan smrtni ishod - upozoravaju iz SZO. Iz ove organizacije navode da su u toku istraživanja kako bi se utvrdio pravi uzrok akutnog hepatitisa kod dece, a sumnja se da je u pitanju neki novi, do sada nepoznat adenovirus.

Zdravstvena agencija UN saopštila je da su slučajevi prijavljeni kod dece od jednog meseca do 16 godina starosti, navodi AP.

Stručnjaci sumnjaju da su slučajevi možda povezani sa virusom koji obično izaziva prehladu, ali istraživanja još uvek traju.


Još uvek je nema u Srbiji

Podsetimo, prošle nedelje je ova virusna infekcija bila registrovana u četiri evropske zemlje, dok su naši lekari rekli da zasada infekcija nije registrovana kod nas. SZO je u subotu saopštila da se bolest proširila u 11 evropskih zemalja, a među njima je registrovan i prvi slučaj u Rumuniji.

Foto: Pixabay
 

- Od 21. aprila 2022. godine prijavljeno je najmanje 169 slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porekla iz 11 zemalja EU i Amerike. Slučajevi su prijavljeni u Velikoj Britaniji, Severnoj Irskoj (114), Španiji (13), Izraelu (12), Sjedinjenim Američkim Državama (9), Danskoj (6), Irskoj (manje od pet), Holandiji (4), Italiji (4), Norveškoj (2), Francuskoj (2), Rumuniji (1) i Belgiji (1) - navodi se u saopštenju SZO, i dodaje da su zaražena deca starosti od jednog meseca do 16 godina.

Prema najnovijim ifnormacijama SZO, broj zaraženih slučajeva sada iznosi 190.

Bol u stomaku, dijareja i povraćanje

Iz SZO navode da su pojavi teškog akutnog hepatitisa i povećanih nivoa enzima jetre AST ili ALT i žutice kod mnogih zaraženih mališana prethodili gastrointestinalni simptomi, uključujući bol u stomaku, dijareju i povraćanje.

Većina registrovanih zaraženih nije imala temperaturu. Uobičajeni virusi koji izazivaju akutni virusni hepatitis (virusi hepatitisa A, B, C, D i E) nisu otkriveni ni u jednom od ovih slučajeva zaražene dece, navodi se u saopštenju SZO.

Napada tkivo jetre

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da se kod nas akutni hepatitis najčešće javlja sporadično:

- Nadajmo se da se infekcija neće proširiti i kod nas. Ukoliko dođe, mogla bi da napravi ozbiljan problem jer virus napada direktno tkivo jetre. Kako je reč o bolesti prljavih ruku, poznatija je i kao infektivna žutica. Ova infekcija napada jetru, tačnije, dolazi do upale tkiva jetre i vrlo lako se prenosi i na starije.

- Do oštećenja jetre može doći usled infekcije mnogim virusima, citomegalovirusa, toksinima, lekovima, a kod starijih osoba i alkoholom. Jedna od bolesti jetre je i epidemični hepatitis, u narodu poznatiji kao zarazna žutica, koja se najčešće prenosi prljavim rukama.

- Što se tiče mera prevencije, najbitnija je higijena ruku, ali ova bolest može da se prenese i zagađenom hranom ili vodom. Ukoliko je u pitanju zagađena voda, to jest hidrična epidemija, infekcija je veoma zarazna i jako brzo se širi, pogotovo u vrtićima, školama, pa i kod starijih u kafićima ili restoranima. U pitanju je akutna upalna bolest jetre koja je uzrokovana malim RNK virusom koji se prenosi fekalno-oralnim putem - kaže prof. dr Ranković i dodaje:

Simptomi hepatitisa:

Slabost, malaksalost, povišena temperatura, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, žuta prebojenost beonjača, bela stolica i tamna mokraća.

- Simptomi infekcije koji su i prvi alarm za roditelje jesu slabost, malaksalost, povišena temperatura u pojedinim slučajevima gubitak apetita, mučnina, povraćanje, žuta prebojenost beonjača. Stolica postaje bela, dok je mokraća tamne boje, kako medicinari kažu - boje piva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike