Vesić: Beograd i Srbija slave Dan pobede i ne dozvoljavaju reviziju istorije

09.05.2021

08:32

0

Ovo je veliki dan i dan kada se sećamo predaka koji su dali živote u Drugom svetskom ratu da bi mi danas živeli slobodno - poručio je ministar bez portfelja

Vesić: Beograd i Srbija slave Dan pobede i ne dozvoljavaju reviziju istorije
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je danas povodom Dana pobede nad fašizmom venac na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u Spomen-parku oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili ministar bez portfelja Nenad Popović i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

Vesić je podsetio da danas slavimo 76 godina od pobede nad fašizmom i naglasio da Srbija ima razloga da slavi današnji dan jer je posle Rusije, procentualno u odnosu na broj stanovnika, dala najviše žrtava u Drugom svetskom ratu.

Beoinfo

– Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj velikoj svetskoj borbi bili na pravoj strani istorije. Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj borbi od strane fašista bili porušeni i bili planirani za uništenje, kao i ruski i ostali slovenski narodi. Zato je danas veliki dan za nas koji sa ponosom slavimo. Na današnji dan svima moramo da pošaljemo jasnu poruku – da revizije istorije nema i ne može da bude. Nemoguće je žrtve pretvoriti u dželate, a dželate u žrtve. Nemoguće je ustaški koncentracioni logor “Jasenovac” pretvoriti u kamp za razonodu i negirati broj žrtava. Nemoguće je negirati postojanje jama i stratišta jer sve se to dogodilo u Drugom svetskom ratu – rekao je Vesić.

On je dodao da je zbog toga današnji datum važan jer želimo da pokažemo da ostajemo na strani antifašizmam, kao i da ne dozvoljavamo reviziju istorije jer je naša moderna država nastala na temeljima pobede nad fašizmom.

Beoinfo

– Danas je prilika da se podsetimo zajedničke borbe sa ruskim narodom, jer je sovjetska vojska oslobađala Jugoslaviju, Srbiju i Beograd zajedno sa partizanskim jedinicama. Na ovom mestu leže ruski vojnici koji su dali svoje živote da bi naš grad bio slobodan. Zbog toga smo i napravili Groblje oslobodilaca Beograda i zato smo im večno zahvalni. Danas je prilika da se podsetimo činjenice da su srpski i ruski narod uvek bili na istoj strani tokom istorije, kao i da nikada nismo imali sukobe i svađe. To je retkost u istoriji, gde su uglavnom važni samo interesi, ali ipak postoje dva naroda koja se ni oko čega nisu sukobljavala i bila na pravoj strani istorije, koliko god da je cena bila visoka. Zato danas čestitam svim građankama i građanima Beograda Dan pobede, 9. maj, jer ovo je jedan od naših najvećih praznika – istakao je Vesić.

Ministar bez portfelja Nenad Popović čestitao je dan pobede svim građanima Srbije i Republike Srpske.

RINA

– Ovo je veliki dan i dan kada se sećamo predaka koji su dali živote u Drugom svetskom ratu da bi mi danas živeli slobodno. Rusija je u Drugom svetskom ratu izgubila 25 miliona ljudi, a Srbija najviše posle Rusa u celoj Evropi. Cinično je kada danas čujemo da Srbija i Rusija nisu deo Evrope. Pokušaji revizije istorije su stalni i nisu aktuelni samo danas, već ih je bilo u prošlosti, a biće ih još više u budućnosti. Naša je obaveza da se sećamo svojih predaka i ne dozvolimo da sećanja izblede. Narod koji nema sećanja, neće imati ni budućnost. Istorija je samo jedna i Srbija i Rusija su iz Drugog svetskog rata izašle kao pobednici. Srbija je danas sve jača, kako ekonomski tako i odbrambeno, ali naša zemlja želi samo mir. Postoji puno onih koji bi da razdvoje Srbiju i Rusiju, ali su naši odnosi na izuzetnom nivou – poručio je Popović.

Pročitajte još:

Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov čestitao je svima Dan pobede nad fašizmom i rekao da je malo poznato da su se borbe u oslobođenom Berlinu završile na dan kada su se „poklopili“ Đurđevdan i Vaksrs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike