Najnoviji korona presek: Blagi predah, manji broj zaraženih!

01.05.2022

14:19

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Blagi predah, manji broj zaraženih!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

U Srbiji je u poslednja 24 časa na koronavirus testirano 3.978  osoba, od kojih je 342 novozaraženih.

Nažalost, preminulo je 8 osoba, a na respiratorima se trenutno nalazi 25 pacijenata.

Prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je na koronavirus bilo testirano 6.648 osoba, od kojih je bilo 521 novozaraženih.

Nažalost, preminule je sedam osoba, a na respiratorima se nalazilo 23 pacijenta.

Dr Ana Gligić: Koliko smo blizu kraja pandemije?

Sva dešavanja, odluke Kriznog štaba i preporuke vezane za vakcinaciju pomno je pratila i dr Ana Gligić, jedna od naših najvećih stručnjaka za viruse, koja je bila na specijalizaciji u Moskvi i Vašingtonu. Naučnica koja je 1972. godine, kada je harala variola vera, bila šef tima za borbu protiv te bolesti.

Ona je u javnosti, po pozivu novinara različitih medija, često bila merodavni savetnik za virus i pandemiju koja je svet obuzela.

Danas, nakon dve godine i mesec dana od proglašenja pandemije, dr Gligić za 24sedam ističe da pandemija više nije onog intenziteta kakvog je bila lane, kada su udari virusa zahtevali montiranje bolnica u hodu, kakva je bila ona na Beogradskom sajmu ili u Beogradskoj areni.

- Koronu ćemo svesti na nivo endemske bolesti i protiv nje ćemo se vakcinisati svake godine kako bismo bili zaštićeni. Javljaće nam se iz prirode novi virusi, a ima ih više od 500. Oni još nisu načeli čoveka - započinje priču dr Gligić. 

24sedam/Profimedia
 

Dr Gligić ne misli ni da je pojava virusa nešto novo u istoriji čovečanstva, a tome svedoči i veliki broj žrtava koje su patogeni kroz istoriju odneli.

- Imali smo i ranije pojavu virusa. Ukupan broj žrtvi tokom dva svetska rata, rata u Vijetnamu, Korejskog rata nije veći od broja umrlih za vreme Prvog svetskog rata od pandemije gripa - podseća dr Ana Gligić. 

- Blizu smo toga da korona bude endemska bolest, ali ako ne dođe do nove mutacije, koju ne možemo prevideti. Rusi su u borbi sa kovidom 19 otišili korak dalje, pa sada rade na vakcini za životinje koje su potencijalni rezervoar virusa korona - kaže ona. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike