Pola Srbije danas roštilja po šumama i izletištima: Ne zaboravite na pravila ponašanja u prirodi

01.05.2022

07:32

0

Autor: J. S. J.

Za posetioce je važno da borave tamo gde su obeležna mesta - gde mogu da roštiljaju, ili da se kreću po stazama koje su obeležene, napomenula je Jančićeva

Pola Srbije danas roštilja po šumama i izletištima: Ne zaboravite na pravila ponašanja u prirodi
pexels-min-an-1171585 - Copyright Pexels

Proslava 1. maja se u Srbiji uglavnom obeležava uz roštilj i boravak u prirodi, a manje za istorijsko sećanje na borbu za radnička prava.

Neki su još juče otišli na kampovanje, a oni koji nisu hteli da prenoć u prirodi, od jutros pristižu na izletišta širom zemlje.

Gordana Jančić iz "Srijašuma" rekla je za RTS a su za izletnike interesantni obodi šuma, Košutnjak, Avala, Kosmaj, Ada Ciganlija.

Profimedia
 

 

Za posetioce je važno da borave tamo gde su obeležna mesta - gde mogu da roštiljaju, ili da se kreću po stazama koje su obeležene, napomenula je Jančićeva.

-Važno je da budemo oprezni da ne izazovemo pojavu šumskog požara, da ne oštetimo zaštićene vrste, jer se nalazimo u zaštićnim delovma prirode - ako posetioci roštiljaju važno je da bezbedno ugase vatru i da ponesu sa sobom otpad koji je ostao od njihovog boravka u prirodi", rekla je Jančićeva.

Prema njenim rečima, najvažnije je da ako ne možemo bezbedno da ugasim požar pozovemo nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj 193.

Kazne

Govoreći o kaznama, Jančićeva je rekla da su za počinioce takvih dela velike kazne s obzirom da su to fizička lica - u zaštićenim delovima prirode i od jedne do tri godine zatvora.

Novčane kazne se kreću od 5.000, 50.000 i 100.000 dinara u zavisnosti od toga da li je načinjena šteta jednom šumskom drvetu ili je reč o zaštićenom delu prirode koje ima posebnu vrednost, daleko su veće i novčane i zatvorske kazne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike