Evo šta će sve posetioci imati prilike da vide danas: Po prvi put "Pegazi" na batajničkom aerodromu! (FOTO)

30.04.2022

07:28

0

Autor: M.P.

Biće predstavljeno oko 60 letelica, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme

Evo šta će sve posetioci imati prilike da vide danas: Po prvi put "Pegazi" na batajničkom aerodromu! (FOTO)
pegaz dron - Copyright Printscreen/YouTube/siljapluton

Na batajničkom aerodromu danas će biti prikazana vojna sposobnost Vojske Srbije "Štit 2022", a posetioci će imati prilike i da po prvi put vide neke letelice.

Biće predstavljeno oko 60 letelica, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, ali i obučenost specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Sugrađani će se susresti sa novim erbasovim helikopterima X-145, naoružanih sa domaćim naoružanjem, zatim mi-35, borbene helikoptere i mi-17, vazduhoplove pored laste, galebova i orlova.

Poseban vojni "specijalitet" predstavljaju bespilotne letelice Pegazi, koje će biti prikazane po prvi put.

Saradnja sa Kinom

Bespilotna letelica "Pegaz" prvi put počela je da se spominje u avgustu prošle godine. U pitanu je domaća letelica koja je rađena u saradnji sa Kinezima.

- Letelica je samo deo kompleta, uz nju ide i zemaljska stanica. To je znači zemaljska stanica, nalaze se udaljeni terminali i sistem za sletanje - rekao je ranije Dragan Stevanović sa Vojno-tehničkog instituta.

"Pegaz" je veoma sličan dronu CH-92, opremljen gotovo identičnom uređajima, s tim što će zbog manjih dimenzija moći da nosi nešto manji komplet naoružanja, piše RTS. 

Svaki sistem ima domet oko 100 kilometara. U prvoj fazi planirano je 12 letelica.

Pojačane linije

Aerodrom je otvoren od 8.30 časova, a program će početi u 11 časova. Najavljeno je prisustvo i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Danas će biti pojačane linije gradskog prevoza, do 17 časova, koje vode ka Batajnici.

U pitanju su linije 73, 706 i 706E, a biće uspostavljene još dve - šatl  šatl linija 706AM koja će saobraćati na relaciji Batajnica (železnička stanica) - Aerodrom „Batajnica" - parking u zoni preduzeća „Pinoles" (neposredno ispred ulaza u Novu Pazovu) i šatl linija 706AB, koja će saobraćati na relaciji Batajnica - Aerodrom „Batajnica" - parking u zoni preduzeća „Pinoles" (neposredno ispred ulaza u Novu Pazovu).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike