Vučić čestitao Vojsci Srbije: Najavio nova ulaganja, očekuju se pregovori o kupovini 12 rafala i britanskih "Tajfuna" (FOTO/VIDEO)

30.04.2022

11:09

0

Aerodrom je otvoren do 15 časova za posetioce

Vučić čestitao Vojsci Srbije: Najavio nova ulaganja, očekuju se pregovori o kupovini 12 rafala i britanskih "Tajfuna" (FOTO/VIDEO)
aero miting stit batajnica komb - Copyright Printscreen/RTS/ATA images/Milan Maričić

Veliki broj sugrađana okupio se na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici gde je danas prikazana sposobnost Vojske Srbije "Štit 2022".

Pre početka se u pozadini čulo intoniranje "Marš na Drinu".

Program je otvoren u 11 časova uz himnu Srbije "Bože pravde" i predavanje raporta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vežbi su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik skupštine Ivica Dačić i drugi.

Kako su javili reporteri RTS-a, posetioci su dolazili u kolonama. 

Obraćanje predsednika Vučića

Nakon prikazane vežbe, prisutnima se obratio predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić.

- Ponosan sam na ogroman napredak, na našu Srbiju. Ovde smo bili 2013. na prvom aviomitingu i nismo imali šta da podignemo u vazduh, danas sam ponosan što su Tiosav Janković,  Žarković i svi ljudi iz naše protivvazduhoplovne odbrane srećni. Ponosan sam na pokazanu vežbu. Danas što na stajankama što na dinamičkom delu, mogli ste da vidite 14 migova-29, 11 orlova kao deo borbene brigade i u njih će biti uložena dodatna modernizacija. Značajno ćemo osnažiti našu lovačku avijaciju. Srbija je neutralna zemlja i mora da pronalazi rešenja da osnaži svoju vojsku. Danas smo imali više novca, napravili smo bolje uslove i zato smo uspeli da modernizujemo našu vojsku - priča predsednik.

Printscreen/RTS
 

- Uvek biramo i tražimo nove čizme za naše vojnike, ponosan sam na te male sitnice koje radimo, a ne samo velike. Rekli su mi da smo do skoro mogli da nišanimo do 15 ciljeva, sada možemo preko 90. Potreban nam je mnogo veći broj pilota. 

Predsednik je zadovoljan prikazanom vežbom.

- Ovo danas je prošlo gotovo savršeno, čestitam Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane na prikazanom. Drago mi je da je došlo ovoliko ljudi, hvala svima koji su ovu veličanstvenu manifestaciju priredili.

Nova ulaganja u Vojsku Srbije

Vučić je najavio nova ulaganja u vojsku:

- Već duže vreme smo u pregovorima za kupovinu 12 rafala i najkasnije početkom sledeće godine bićemo spremni da dogovorimo kupovinu. Razgovaramo i sa britanskom stranom oko kupovine Tajfuna - dodajući da je kineski FK 3 kupljen po povoljnoj ceni, ističući da je to odvraćajuće naoružanje za sve potencijalne agresore.

Predsednik Srbije dodao je i da Srbija razmišlja o nabavci kineskog L-15 (supersonični dvomotorni mlazni školsko-borbeni avion), ali da se o tome uopšte nije ušlo u pregovore.

Na pitanje koliko je plaćen kineski sistem FK 3, te da li se planiraju nove nabavke tog oružja, Vučić je rekao da je kupljeno koliko je bilo potrebno.

Printscreen/RTS
 

- Kada mu budete pokazali vojsku koja to tako saopšti, saopštićemo i mi - ukazao je Vučić, navodeći da je svakako bilo povoljna:

- Tri do četiri puta je jeftinije u odnosu na sisteme takvog kvaliteta. Bila je to dobra ponuda kineskih prijatelja i drago mi je što su građani Srbije ponosni na oružje i oruđe koje ne može nikoga da ugrozi nego služi da čuvamo svoju zemlju.

On je ukazao da je to oružje koje se ne koristi na tuđoj, već na sopstvenoj teritoriji, i deluje odvraćajuće prema potencijalnim agresorima.

Vučić je još jednom napomenuo da je Srbija čuvar mira i stabilnosti.

- Toga ''sad će mali Putin nekoga da napadne''… Lagali su svaki put o tome. Srbija će da čuva mir i stabilnost, nastaviće to da čini, ali nikome neće da dozovli da bude džak za udaranje, kao do pre nekoliko godina - zaključio je Vučić.
 

"Podržavalac sam stvarnog dijaloga"

Predsednik Srbije upitan je da prokomentariše politiku Aljbina Kurtija.

- Neodgovornost i neozbiljnost onih koji podržavaju takvu politiku me više zabrinjava. Situacija je ne mnogo daleko od dramatične. Svakodnevno se narod na severu Kosova i Metohije izvrgava raznim udarima. Ne razgovaramo nažalost, ne našom željom i voljom već onih kojima ne pada na pamet kako će da nešto ispune šta su potpisali. I to nikoga ne interesuje, ali nas teraju do najtežih mogućih pretnji za sve - odgovara Vučić.

Poletanje mi-29

Početak programa otvoren je poletanjem mi-29 koji su izvodili vežbu šire blokade regiona. Sa zemlje su prikazane specijalne jedinice borbenih vozila "Miloša" i pešadijskog voda "Lazara 3".

U pitanju su rekonstruisani osnovni modeli "Lazara" koji imaju topove 30 mm koji su adekvatni i za dan i za noć. Ovo predstavlja značajno povećanje.

 

 

Zatim su poleteli borbeni helikopteri koji su bili usmereni na uništavanje neprijateljskih i kopnenih snaga.

Posetioci su nakon njih mogli da vide dejstvo helikoptera mi-8 i mi-17 koji prevoze timove specijalnih snaga kako bi izvršili vatrenu podršku i da bi mogli da otpočnu helikopterski desert.

Iz helikoptera mi-8 desertirano je upotrebom užeta, dok iz mi-17 padobranom.

Vežba spašavanja

Nakon ove vežbe, prikazano je spašavanje bočnom dizalicom kojom su opremljeni helikopteri mi-17, kako za borbenu tako i za spasilačku upotrebu.

Posetioci su imali prilike da vide sekvencu kojom se simuliralo borbeno traganje i spašavanje specijalnih timova sa helikopterima mi-17 i najnovijim erbasovim X-145.

 

 

Prikazano je izvlačenje pet pripadnika, a može biti izvučeno i do 10.

Najavljeno je da je ugovorena nabavka novih helikoptera i transportnih aviona sa kojima će ova akcija biti podignuta na još viši nivo.

Erbasovi helikopteri imaju i značajnu industrijsku komponentu, kako je na ovom helikopteru integrisano naše domaće naoružanje, za sada nevođeno.

Super galebovi G-4

Nakon njih prikazani su super galebi G-4, na kojima se inače obučavaju i kadeti pilota na Vojnoj akademiji, ali i uspevaju u jurišnoj verziji. Oni lete na izuzetno malim visinama do 100 metara, iskaču i vrše dejstvo sa raketama, bombom ili topom.

Zatim su prikazani i modernizovani migovi 29 sa raketama koji su vatrena podrška kopnenoj vojsci. Dobijene su sposobnosti otkrivanja helikoptera u svim fazama letenja, a najnovije je otrkivanje ciljeva na zemlji što omogućava dejstvo na mnogo većim daljinama.

Sa samovođenim raketama sa većim dometom, čak do 40 kilometara, mnogo više ciljeva može da se isprati.

Nova naoružanja

Posetioci su imali priliku i da po prvi put vide bespilotne letelice sistema "Pegaz".

Printscreen/RTS
 

- To je potpuno novi sistem daljinskog pilotiranog vazduhoplova Pegaz. Razliku u odnosu na onaj originalni iz 2011. godine je taj što je potpuno operativan sistem i naoružan je. Primetićete da se na krilima nalaze vingleti što nije bio ranije slučaj - objašnjava potpukovnik Saša Lakić.

Njihova serijska proizvodnja očekuje se ove godine.

Padobranski desant

Sledeća vežba predstavila je padobranski desant 63. padobranske brigade. Izveden je klasičan i specijalni padobranski desant.

Printscreen/RTS
 

Klasičan se izvodi sa visine do 600 metara koje omogućavaju novi padobrani.

 

 

Padobran tipa krilo namenjen je od 1.000 do 8.000 metara i omogućava izvođenje preleta, čime se postiže prikriveno približavanje neprijatelju.

Fk 3 dva lanser sistema

Zvezda programa bio je protivvazduhoplovni sistem Fk 3. Ono što karakteriše njegovu savremenost i aktuelnost je radarska kontrola i transiver i resiver moduli, odnosno radar za vođenje raketa.

Printscreen/RTS
 

Po prvi put se vidi gađanje iz ovog sistema. Združeni sistemi "Pancir", Fk 3 i lovci su značajno povisili odbranu našeg vazduhoplovstva.

 

 

Naime, Fk 3 u sadejstvu sa "Pancirom" sa 12 raketa može da gađa šest ciljeva. Usmereni su na protivradarske letelice i rakete.

Kurjaci sa Ušća 

Posetioci su imali prilike da vide i čuvene Tigrove iz Kraljeva, kao i Kurjake sa Ušća, helikoptere mi-35, zatim nalete mi-8 i mi-17. Iza njih nove erbas helikoptere.

Printscreen/RTS
 

Srbiju očekuju i novi helikopteri X-145 koji će biti potpuno opremljeni sa najnovijim vođenim laserskim i termvozijskim raketama. Prikazano je i raketno gađanje sa sistemom S-8.

Zastava Srbije

Iznad aerodroma u Batajnici vijorila se i srpska trobojka koju su nosili padobranci, pripadnici Vojske Srbije.

Zastavu Republike Srbije nosio je major Dejan Stojiljković, instruktor padobranstva koji izvodi svoj 505. skok, a zastavu Vojske Srbije nosio je zastavnik Milan Svetozarević, takođe instruktor padobranstva kojem je ovo 1936. skok.

Printscreen/RTS
 

Sva kopnena vojska je opremljena sa modernim puškama i opremom. U pitanju su nove poluatomatske puške, a biće opremljeni i termovizijskim nišanima.

Printscreen/RTS
 

Prikazano i dejstvo "Nore". Njeni dometi su 40 kilometara.

Posetioci su imali prilike da se oprobaju na simulatorima na kojima vežbaju kadeti Vojne akademije i piloti.

Prikazan je i školski avion "Lasta".

Šta sve može da se vidi?

Potpukovnik 204. vazduhoplovne brigade Boško Šerbedžija na početku je objasnio šta će sve posetioci imati prilike da vide:

- Učestvuje preko 1.000 pripadnika Vojske Srbije, 350 borbenih sistema naoružanja i više od 80 letelica koje korisitmo zbog ograničenog kapaciteta aerodroma. Vežbe će se vršiti sa skraćenim odstojanjima - istakao je on.

- Nekada je bilo do dva "Lazara", sada ih možete videti do 30. Biće prikazana i naoružanja koja se tek razvijaju - dodaje.

Posetioci će imati priliku i da isprobaju vazduhoplove na zemlji. Pored svake letelice će se nalaziti po pilot koji će omogućiti sugrađanima da vide letelice i iznutra. 

Takođe, postavljen je i simulator koje će možda izroditi nove pilote.

Građani će izloženu vojnu tehniku moći da razgledaju do 15 sati. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike