Srbi i Bosanci uskoro neće moći samo sa pasošem u Hrvatsku: Ulazak samo uz poseban papir koji se plaća!

29.04.2022

08:40

1

Prema Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), oko 1,4 milijarde putnika iz zemalja bez viza uskoro će podleći ETIAS obavezi do maja sledeće godine

Srbi i Bosanci uskoro neće moći samo sa pasošem u Hrvatsku: Ulazak samo uz poseban papir koji se plaća!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Vlasnici srpskih i bosanskih pasoša uskoro neće moći da putuju u Hrvatsku samo sa važećim pasošem već će uz isti morati unapred da podnesu zahtev za odobrenje putovanja i da sa sobom nose potvrdu kada se pojave na hrvatskoj granici.

Stupanjem na snagu Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), planiranog za sledeću godine, putnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i svih ostalih trećih zemalja pod šengenskim bezviznim režimom biće u obavezi da pribave takve ovlašćenje pre putovanja u Hrvatsku.

Očekuje se da će ova šema pogoditi, posebno, hiljade građana Srbije i BiH koji dnevno ili sedmično prelaze granice, kao i one koji žive u pograničnim područjima. Očekuje se da će isti stupiti na snagu u potpunosti do maja 2023. Iako će u principu biti kreirana ETIAS šema za putovanja u 26 zemalja Šengenskog prostora, Hrvatska će je takođe primenjivati, iako zemlja još nije članica Šengena.

Prema Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), oko 1,4 milijarde putnika iz zemalja bez viza uskoro će podleći ETIAS obavezi do maja sledeće godine. Međutim, procedure za dobijanje ETIAS su brze i lake. Putnici će morati samo da odu na veb lokaciju ETIAS, koja još nije napravljena, i popune obrazac za koji se očekuje da podnosiocu zahteva neće oduzeti više od 10 minuta. U obrascu će se tražiti informacije poput punog imena putnika, datuma i mesta rođenja, državljanstva, kućne adrese, e-pošte i broja telefona, obrazovanja i radnog iskustva. Putnici će takođe morati da odgovore na pitanja koja se tiču njihovog zdravstvenog stanja, putovanja u ratne zemlje i krivičnih dosijea.


Dok će podnošenje zahteva za ETIAS koštati sedam evra po osobi, putnici iz Srbije i Bosne neće morati da se prijavljuju za njega svaki put kada putuju u Hrvatsku i druge zemlje EU ili šengenskog prostora jer će prvi ETIAS koji im je izdat važiti za period od tri godine ili do isteka putničkog pasoša, koji god datum nastupi prvi. Tokom istog perioda, putnik može koristiti svoj ETIAS više puta za ulazak u šengenski prostor, Hrvatsku, Kipar, Bugarsku i Rumuniju, sve dok isti ne krši dozvoljeni period boravka od 90 dana u bilo kojih 180 dana.
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike