Najnoviji korona presek: Pada broj zaraženih, ali jedna brojka skače

20.04.2022

15:36

0

Autor: J.B.O.

Pratite nove informacije o koronavirusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Pada broj zaraženih, ali jedna brojka skače
24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 921 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 4 pacijenta. Na respiratorima je 22 ljudi.

Testirano je 10.500 osoba.

Prema jučerašnjim podacima, koronavirus je potvrđen kod 987 osoba, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminua tri pacijenta. Na respiratorima je bilo 22 ljudi. Hospitalizovano je bilo 480 pacijenata. Testirano je 11.450 osoba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović rešava nedoumicu da li bi trebalo da požurite po svoju drugu buster dozu ili ne morate žuriti.

- Svi koji su do sada primili četvrtu dozu, možemo reći oni su dobro postupili. Dakle, oni su zaštićeni sledećih šest meseci sigurno od moguće pojave ovih dosadašnjih tipova ili sojeva kovida. Ali sada forsirati u aprilu ili maju mesecu četvrtu dozu za svakoga, tu nema mnogo opravdanja, iz više razloga. Dva su osnovna, trend je opadajući prisutan svuda u svetu pa i kod nas. To znači, jedino oni koji su teški bolesnici sa imunodeficijencijom, kod njih ima rezona za četvrtu dozu, na šta će ih verovatno upozoriti i lekar koji ih vodi. Zavisno od oboljenja, tu bi moglo da ima nekog opravdanja. Ostalima u ovom momentu nije nužno jer znamo da je u fokusu ona osetljiva grupa - kaže profesor Tiodorović.

Prema objašnjanju profesora, najvažnije je pratiti da li se događa mutacija kovida i prilagoditi vakcine novim sojevima kako bi bile efikasnije. U svakom slučaju nas štite i dosadašnje vakcine koje su pravljene po modelu prvobitnog soja.

- Smatram da je mnogo važnije šta će uraditi proizvođači vakcina do jeseni. Može se, dakle, očekivati da će oni u skladu sa dominirajućim sojem moći kao kod gripa, kao što se pravi sezonska vakcina, da naprave novu vakcinu koju ćemo svi primiti. Lakše je sada svakako, ali pošto je ovo uzročnik koji je pokazao neke osobine apsolutno nezabeležene u medicini, mislim na veliki broj mutacija, onda je to izuzetan zadatak. Ne može se očekivati da će oni to tek tako to da reše, ali kažem to je jedini ispravan način da ih prilagode i da to ide na jesen - dodaje profesor Tiodorović.

 

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti