Da li treba da se zabrinemo? Svaki peti učenik se oseća tužno u školi, a svaki četvrti misli da uspeh nije važan

18.04.2022

12:15

0

Autor: J.S.J.

Završava se PISA testiranje, rezultati sledeće godine!

Da li treba da se zabrinemo? Svaki peti učenik se oseća tužno u školi, a svaki četvrti misli da uspeh nije važan
Tan2022-3-26_123456463_0 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Danas se završava PISA testiranje učenika. Rezultati se očekuju 2023.godine, ali ono što se već zna, a prema poslednjim rezultatima istraživanja, jeste da đaci u Srbiji češće izostaju s nastave i da manje od svojih vršnjaka iz drugih zemalja vrednuju školu.

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević ističe za RTS da je za rešavanje problema izostanaka ključno bilo uvođenje e-dnevnika.

U ovogodišnjem testiranju, koje trebalo da se održi 2021. godine, ali je odloženo zbog korone, učestvovalo je oko 8.000 petnaestogodišnjaka.

Rezultati prošlog testiranja iz 2018. godine pokazali su da đaci češće izostaju sa nastave. Četvrtina učenika je rekla da je u dve nedelje izostala neopravdano najmanje jedan dan sa nastave. 

Miloš Blagojević ističe da je za tu situaciju najvažniji korak bio uvođenje e-dnevnika i da je ta brza komunikacija između škola, nastavnika i roditelja jedna izuzetno bitna karika u rešavanju tog problema.

On je ukazao i da se izostajanje s nastave sčesto vezuje i s napuštanjem školovanja, ali i da je s Unicefom napravljen niz mera i da su analizirani postupci prilikom napuštanja školovanja.Takođe, date su i preporuke, pre svega povezivanjem s centrima za socijalni rad i zajednički rad s učenicima i nastavnicima kako bi se smanjio taj procenat učenika koji napuštaju školu. 

 

Svaki peti učenik se oseća tužno, a svaki smatra četvrti da uspeh u školi nije važan

Pixabay/picjumbo_com
 

 

Podaci pokazuju i da se svaki peti učenik u školi oseća tužno, a svaki treći ne sluša nastavnika na času.

Tako gledajući podatke, Blagojević kaže, deluje katastrofalno. Međutim, ističe da u istom tom istraživanju postoji mnogo pozitivnih podataka, kao i da je oko 80 posto učenika zadovoljno životom.

Svaki četvrti učenik misli da nije važno truditi se u školi i da uspeh u školi nije presudan za uspeh u životu.

Blagojević navodi da se ove godine u prvi razred srednje škole upisalo 63 posto učenika po prvoj želji, 15 po drugoj, a sedam odsto posto po trećoj želji. To znači, objašnjava, da je 15 posto njih upisano po nekim ostalim željam. To opet, pokazuje da je došlo do jednog razočarenja, da ipak nisu dovoljno procenili svoje znanje da bi mogli da upišu školu koju su baš hteli.

Međutim, ističe da kad je reč o statistici 62 posto naših učenika smatra da će završiti fakultet, visoko obrazovanje i da tako  praktično imamo dva pola -  jedni koji ne veruju i visok procenat onih koji veruju da će završiti i daleko više od onog procenta koji upisuje fakultet.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike