Jevreji slave Pesah, rabin poručio: Ako zaboravimo odakle smo došli izgubićemo slobodu ponovo!

14.04.2022

15:29

0

Roditelji, porodice, rodbine kao i neprekinuti razgovor između generacija je to što nam treba

Jevreji slave Pesah, rabin poručio: Ako zaboravimo odakle smo došli izgubićemo slobodu ponovo!
hanukkah-gc9b425357_1280 - Copyright Pixabay/EvgeniT

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, čestitao je danas vernicima veliki jevrejski praznik Pesah, pozivajući se na reči velikog rabina Jonatona Zaksa da je za odbranu zemlje potrebna vojska, ali da je za odbranu slobode potrebno obrazovanje.

- Neuki čovek ne može biti pobožan velika je maksima u judaizmu - rekao je rabin Asijel povodom praznika kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom, i istakao da je učenje vid bogosluženja.

- Ono što je Mojsije obrazovao jeste narod učitelja, onih koji podučavaju i u uzvesnom smislu Izraelci jesu bili graditelji velikih egipatskih poduhvata u želji da se dosegne večnost, ali graditelji ne građevina od kamena, kao što su piramide ili kasnije rimskih koloseuma ili statua, nego strpljivi graditelji, podučavatelji vrednostima koje su utiskivala u srca svoje dece a ona svojoj deci, kako bi naša deca živela u nama i mi u njima sve dok svršetka vremena - rekao je rabin Asijel.

Roditelji, porodice, rodbine kao i neprekinuti razgovor između generacija je to što nam treba, ali iznad svega nam je potrebno sećanje, i to naročito sećanje bede i gorke trave ropstva, kazao je veliki rabin Jevrejske zajednice Srbije.

- Ako zaboravimo odakle smo došli, bitke koji su naši preci vodili i dug put koji su prevalilim, onda ćemo slobodu ponovo izgubiti -  zaključio je rabin Isak Asijel u obraćanju vernicima povodom velikog praznika Pesah, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike