Najčešće se pominje infrastruktura, ali najviše izgrađenih i rekonstruisanih objekata ima u obrazovanju i nauci!

02.04.2022

12:00

0

Proteklih desetak godina država je investirala u 227 obrazovnih i naučnih objekata

Najčešće se pominje infrastruktura, ali najviše izgrađenih i rekonstruisanih objekata ima u obrazovanju i nauci!
data centar niš - Copyright Printscreen Youtube Portal eUprava

Učenici Osnovne škole "Vožd Karađorđe" u surčinskom naselju Jakovo od ponedeljka će pohađati školu u renoviranom krilu. Obnovljene su četiri učionice i hodnik na prvom spratu, a predstavnici opštine kažu da je u planu za naredni period rekonstrukcija drugog sprata.

U martu je potpuno novi izgled dobila i Osnovna škola "Hajduk Veljko" u Zaječaru. Škola je kompletno renovirana, počevši od sanitarnih čvorova, električnih instalacija, stolarije, nameštaja do fasade, sportskih terena i sportske hale. Za njeno sređivanje Vlada je izdvojila oko 245 miliona dinara.

Međutim, ovo su samo neke od 227 investicija u obrazovanje tokom prethodnih desetak godina.

Naime, u proteklom periodu renoviran je veliki broj osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta. Ali i vrtića, naučnih centara i slično.

Zapravo, iako se u javnosti češće priča o nekim drugim investicijama, pojedinačno gledano najviše je investirano u objekte za obrazovanje. Mi smo izdvojili pet investicija za koje bi se moglo reći da su bile najznačajnije u proteklom periodu.

Naučno-tehnološki parkоvi

U Nišu je otvoren Naučno-tehnološki park u junu 2020. godine. Izgradnja je trajala dve godine, a impozantna zgrada se prostire na 14.000 kvadrata. Radovi su koštali 12,5 miliona evra, koji su obezbeđeni iz Fonda evropske investicione banke. Gradili su ga zajedno država Srbija, Grad Niš i Univerzitet u Nišu.

Trenutno se radi i naučno-tehnološki park u Novom Sadu, veličine 29.000 kvadratnih metara. Predviđeno je da u njemu budu naučni instituti, ali i 10 razvojnih kompanija i 60 startapa.

Vlada ulaže tri i po miliona evra i u naučno-tehnološki park u Beogradu. Inače, u ovom parku je već razvijeno sedam programa podrške, a više od 3.500 studenata upoznato je sa osnovama tehološkog preduzetništva.

Gradi se i park u Kragujevcu, za koji će biti izdvojeno 12 miliona evra, dok je Čačak već dobio ovakvu ustanovu za koju je izdvojeno 330 miliona dinara.

Otvoren Državni data centar u Kragujevcu

Jedan od najznačajnijih državnih projekata u oblasti nauke i obrazovanje je Državni data centar u Kragujevcu, koji je pušten u probni rad 2020. godine.

Nalazi se na parceli od četiri hektara i sastoji se od dva objekta površine 14.000 kvadrata, sa predviđenom instalisanom snagom u punom kapacitetu od 14MW i kapacitetom od 1080 REK ormana, a radovi se izvode u tri faze.

Institut za veštačku inteligenciju

Vlada Srbije je finansirala i u Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije. U 2021. za njega je dodeljeno 40 miliona, a ove godine je planirano 100 miliona dinara. Institut je u Novom Sadu, a baviće se istraživanjem primene veštačke inteligencije u različitim oblastima.

Osim njega, u Novom Sadu se gradi i Institut "Biosens", koji će biti finansiran sa 7,8 miliona evra, a njegova zgrada će biti jedinstvena po tome što će imati antivibracione karakteristike. Tako će moći da se koristi specijalna oprema za razvoj mikro i nano tehnologije i uređaja.

Trening centar Vazduhoplovne akademije Vršac

U Vršcu se rekonstruiše trening centar i on bi trebalo da bude završen do 2024. godine, a radovi će se obavljati u fazama. Vrednost investicije je 77,5 miliona evra, a u junu prošle godine je započeta rekonstrucija objekta za smeštaj simulatora "airbus A320".

 

Rekonstrukcija Zemunske i Devete gimnazije

Izvršena je rekonstrukcija ili gradnja više od 30 srednjih škola i desetak učeničkih domova. Među njima treba spomenuti sređivanje Zemunske gimnazije. 

Zemunska gimnazija, jedna od najstarijih u Srbiji, rekonstruisana je, i u nju je uloženo više od 370 miliona dinara. Kompletno su urađeni enterijer i eksterijer, a pored novih prozora, podova, plafona, sređenih zidova, sređeni su i vodovod i kanalizacija.

Kada je reč o ovoj godini, najveći projekat biće rekonstrukcija i dogradnja Devete beogradske gimnazije, za koju je izdvojeno nešto više od 425 miliona dinara.

Što se tiče osnovnih škola, više desetina njih je rekonstruisano i sređeno proteklih nekoliko godina, a izgrađen je i veliki broj vrtića.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike