Hronologija rudarskih nesreća u Srbiji: Tragedije u rudnicima odnele više od 100 rudarskih života (VIDEO)

01.04.2022

09:05

0

Porodice poginulih, ali i ostali građani Srbije, još uvek se sećaju ovih nesreća

Hronologija rudarskih nesreća u Srbiji: Tragedije u rudnicima odnele više od 100 rudarskih života (VIDEO)
rudnik Resavica Goran Sivački (29) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nesreća u rudniku "Soko", koja se dogodila jutros posle četiri sata ujutru, nažalost nije jedina koja se dogodila tokom proteklih decenija u Srbiji, a u kojima je poginulo više od 100 rudara. 

Porodice poginulih, ali i ostali građani Srbije, još uvek se sećaju nesreće u Aleksinačkom rudniku koja se dogodila 1983. godine, kada je došlo do eksplozije metana u jami "Morava" 3. juna i poginulo 36 rudara. Sa njima je život izgubilo skoro čitavo rukovodstvo rudnika koje je boravilo u jami u sklopu poslednje kontrole novog sistema za moderniji i efikasniji iskop uglja.

24sedam/Goran Sivački
 

U rudniku Rembas poginulo 34 rudara

Naredne godine u rudniku Rembas, u jami Strmosten u Resavici poginulo je 34 rudara. Te 1984. godine je nažalost nastradala cela smena u subotu pre podne, prilikom kvara na električnoj mreži, a samim tim i zastojem u radu ventilacije.

Pet godina kasnije stradala cela prva smena

Ilustracija/Hadži Miodrag Miladinović/Ustupljene fotografije
 

Druga strašna tragedija dogodila se 17. novembra 1989. godine kada je nemarom izazvan požar u severnom reviru na dubini od 700 metara. U jednom danu tada je stradalo 90 rudara, cela prva smena, a sa njima, umro je i rudnik. 

Celom dužinom jame nalazili su se leševi naših rudara koji su se ugušili od dima a neki su bili na samo 10 metara od mesta gde prolazi čist vazduh. Izvlačenje tela je trajalo 25 dana. Svakim danom je bilo sve teže. Požar su izazvali varioci prilikom nestručnog uklanjanja jedne šine, aparatom za autogeno zavarivanje.

Soko Banja

Ilustracija/Hadži Miodrag Miladinović/Ustupljene fotografije
 

Usled eksplozije metana 1998. godine 29 rudara poginulo je u rudniku "Soko", a njih 10 bilo je izloženo toplotnom i mehaničkom udaru eksplozije, dok je ostalih 19 rudara nađeno pored trake a oni su se ugušili jer nije bilo dovoljno kiseonika.

 

Senjski rudnik zarobio 28 ljudi 

O ovoj nesreći, koja se dogodila kraj Ćuprije 21. jula 1893. godine, ne postoje pouzdani podaci, jer se tada nije vodila evidencija zaposlenih. Ipak, po nekim spisima reč je o 28 ljudi, ali ima naznaka da ih je bilo više - čak 55. Cela smena rudara ostala je zarobljena pod zemljom, a to je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji. 

Zemlja nad rudarima se obrušila jer je izgorela drvena greda zbog požara koji je zahvatio bukovu šumu i preneo se na jamu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike