Oko 350 pedofila u Srbiji na posebnim merama: Prvo odrobijaju svoje, pa ako tokom 20 godina samo priđu mestu sa puno dece, opet idu u zatvor

31.03.2022

06:15

0

"Društvo i država u potpunosti preuzimaju brigu da bi sprečili osuđenika da ponovi krivično delo"

Oko 350 pedofila u Srbiji na posebnim merama: Prvo odrobijaju svoje, pa ako tokom 20 godina samo priđu mestu sa puno dece, opet idu u zatvor
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pedofilu iz Padinske skele Aleksandru P. (54) u utorak je odlukom Apelacionog suda u Beogradu povećana kazna za dve godine i sud ga je pravosnažno osudio na devet godina zatvora.

On je 15. marta 2020. godine pokušao da obljubi dečaka koji je tada imao šest godina, a zbog težine krivičnog dela koje je počinio, Apelacioni sud mu je odredio, pored kazne zatvora, da se, nakon što izdrži zatvorsku kaznu, u narednih 20 godina prema njemu sprovedu i posebne mere.

Posebne mere podrazumevaju: obavezno javljanje nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zabranu posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletnici (vrtići, škole i slično), obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova, obavezno obaveštavanje o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta i obavezno obaveštavanje o putovanju u inostranstvo.

Ovom odlukom preinačena je presuda Višeg suda kojom je bio osuđen na sedam godina zatvora, i to kao povratnik, jer je i ranije bio osuđivan za istovrsna krivična dela.

Kriminolog Božidar Spasić je za 24sedam objasnio kada se ove mere izriču i kad su se pojavile u Srbiji.

- Kada je reč o tim kaznama koje su "dodatne" i idu uz osnovnu kaznu, ukoliko su osuđenici uradili nešto surovo ili nešto što je izuzetno opasno po društvo, sud ima pravo da presudi i naloži da se osoba koja je kažnjena nakon izdržavanja kazne kontroliše, javlja policijskim stanicama...

On objašnjava da je ovo primena američkog sistema i da, iako srpski zakon podrazumeva ovu opciju, ona nije oduvek primenjivana, i ne na ovakav način.

- Postojali su slučajevi da neko bude osuđen na zatvorsku kaznu, pa se to pretvori u dobrotvorni rad, tako je ta praksa dodatnih mera postojala i postoji u našem zakonu. Ovo je primena američkog sistema, u kom je svaki osuđenik koji izađe sa robije, a izvršio je neko delo kao što je pedofilija, dužan da se, recimo, svakih sedam dana javlja policijskoj stanici. Njemu se određuje i socijalni radnik koji će se starati o tome da on izvršava te obaveze koje mu je sud naložio. Ukoliko ih ne izvrši, makar jednu od tih obaveza, on će automatski biti ponovo procesuiran ili vraćen u zatvor - navodi Spasić.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
Božidar Spasić

Kako kaže, upućivanje na dodatne mere nakon izvršenja zatvorske kazne kod nas se nedavno pojavilo kao obaveza, a to može da podrazumeva i seminare i predavanja.

- Ti seminari i predavanja su kod nas novina. To ranije nije postojalo, to su radile druge službe mimo suda i sudskih presuda. Bilo je isključivo u nadležnosti socijalne službe koja je imala sve podatke ustupljene od suda. Međutim, sada društvo i država u potpunosti preuzimaju brigu da bi sprečili osuđenika da bilo kada ponovi krivično delo, i zato se njemu nalažu dodatne mere koje mora da ispoštuje da ne bi bio vraćen na izdržavanje zatvorske kazne - rekao je kriminolog.

Spasić objašnjava da je država Srbija u borbi protiv pedofilije donela nekoliko zakona, počevši od "Tijanonog zakona", i njima se predviđaju upravo ovakve mere prema osobama koje izvrše takvo krivično delo.

- Ipak, kada su doneti zakoni sa ovim merama, trebalo ih je doneti i za ostale počinioce krivičnih dela koji su uglavnom povratnici, kao što su lopovi, razbojnici, dileri... Zato država mora nakon glavne sudske odluke da uvodi i lica koja će sigurno ponoviti krivična dela - zaključuje Božidar Spasić.

Igor Jurić iz "Netpatrole - centra za nestalu i zlostavljanu decu" kaže za 24sedam da su dodatne mere javljanja osuđenika nadležnom organu policije, kao i druge predviđene mere, do sada primenjene na 347 osoba.

Igor Jurić Promo/Fondacija "Tijana Jurić"
 

- Lica koja su počinioci krivičnih dela kao što su obljuba deteta, silovanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, pored osnovne presude kojom je predviđena zatvorska kazna određenog vremenskog trajanja, stavljena su i na dodatne mere, kojima se predviđa njihova stalna kontrola, kao što je u ovom slučaju, i tih lica do sada ima 347 - rekao nam je Jurić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike