Auto-škole bi da dignu cenu obuke za B kategoriju na 140.000 dinara: Glavni razlog povećanje plata instruktorima

29.03.2022

18:00

0

"Poslednji put smo formirali cenu 2012. godine"

Auto-škole bi da dignu cenu obuke za B kategoriju na 140.000 dinara: Glavni razlog povećanje plata instruktorima
Obuka vozača - Copyright Profimedia

Auto-škole širom Srbije masovno podižu cene obuke za vozački ispit, a one bi mogle da dostignu i 140.000 dinara.

Nakon što je cena goriva porasla, i posle najave uvođenja novih fiskalnih kasa, u auto-školama smatraju da treba povećati i cenu obuke, kao i polaganje ispita za B kategoriju.

Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola za 24sedam objašnjava da navedeni razlozi nisu glavni.

- Naš cilj je da imamo što bolje vozače na ulicama, a za to su nam potrebni instruktori koji će biti zadovoljni uslovima rada i opremom s kojom rade. Prioritet su oni i njihove plate, koje bi trebalo da budu znatno veće nego što su sada - kaže nam Rašeta.

On objašnjava da su u nekim gradovima pojedine auto-škole već podigle cene, a da je u Novom Sadu to urađeno još pre nekoliko meseci.

- Najviše novca će odlaziti na plate instruktora. Poslednji put cenu smo formirali 2012. godine, kada je cena goriva bila mnogo niža nego što je sada. Sve vreme smo trpeli, mislili smo da ćemo izdržati, jer smo imali popuste od dobavljača za gorivo, međutim, to je ukinuto. Zato sada svi dižu cene, jer ne može više da se izdrži - kaže on.

Rašeta naglašava da je primarna ideja napraviti dobrog vozača.

- Zato moramo podići plate svim našim radnicima i moramo imati mogućnost da češće menjamo vozila. Naša vozila su stara u proseku 10 godina, a u auto-školi bi standard trebalo da bude pet godina. Inače, sva vozila su u poslednje dve godine poskupila po 2.000 evra, tako da nam je i to trošak - kaže on i dodaje:

- Sve nam je poskupelo, a mi smo ostali sa istom cenom, zato je sada svi podižu. Komercijalna cena koju smo izračunali je 140.000 dinara za B kategoriju - tako bi bilo da je sve kako treba.

Profimedia
 

U cenu polaganja vozačkog ispita za B kategoriju ulaze časovi teorije i prakse, odnosno vožnje, dok se lekarsko uverenje i prva pomoć naplaćuju dodatno, kao i prijave teorijskog i praktičnog ispita. Prema tome, ako cena zaista bude 140.000 dinara, dodatni troškovi iznosiće skoro 20.000 dinara.

Međutim, u susednoj Mađarskoj ta cena je znatno niža, pa bi tako za polaganje B kategorije na mađarskom jeziku polaznici trebalo da izdvoje 800 evra, odnosno nešto manje od 95.000 dinara. Jedina skuplja opcija je polaganje na engleskom jeziku, koje košta 1.000 evra, odnosno oko 120.000 dinara. Ipak, i to je niže od najavljene cene po auto-školama u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike