Prosvetari pred Vladom: Hitni pregovori o zaradama

05.11.2020

15:51

0

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvali su Vladu i novog ministra prosvete Branka Ružića da ispune njihove zahteve, među kojima, ponov

Prosvetari pred Vladom: Hitni pregovori o zaradama
Copyright Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvali su Vladu i novog ministra prosvete Branka Ružića da ispune njihove zahteve, među kojima, ponovo, uvođenje platnih razreda, veće izdvajanje za obrazovanje, kao i hitne pregovore o visini zarada zaposlenih.

Poručili su ispred zgrade Vlade Srbije da je, pored toga, neophodna izmena Uredbe o koeficijentima za obračun plata prosvetnih radnika, smanjenje broja učenika u odeljenjima kako bi u trenutnoj epidemijskoj situaciji svi učenici mogle da dolaze u škole, kao i kontrola zaposlenih u Ministarstvu prosvete.

Predsednica Unije sindikata Jasna Janković rekla je da dve trećine problema u prosveti zavise od novca, dok je jedna trećina pitanje dobre volje i pozvala ministra Ružića da se upozna sa “nasleđenim obavezama”.

Prosvetari su tražili od Vlade Srbije i da se isplati po 30.000 dinara za šest Svetosavskih nagrada.

Zahtevi se odnose i na korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom, te pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti.

Iz Unije sindikata poručuju i da se dugovanja prema zaposlenima u prosveti nagomilavaju, jer se godinama ne rešavaju.

Kako su naveli, spremni su za dogovor i očekuju zvanične i konkretne pregovore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike