"Čuli smo prodoran zvuk, a potom na nebu videli užarenu loptu!" Kako smo oborili američki ponos na početku NATO bombardovanja (VIDEO)

27.03.2022

06:50

0

Čuveni F-117 je pao u njive, nekoliko stotina metara od prvih kuća

"Čuli smo prodoran zvuk, a potom na nebu videli užarenu loptu!" Kako smo oborili američki ponos na početku NATO bombardovanja (VIDEO)
Krilo srušenog nevidljivog F 117 aviona u Buđanovcima tokom NATO bombardovanja - Copyright Profimedia

Danas se navršavaju 23 godine otkako je američki lovac F-117A oboren u ataru sela Buđanovci

Za meštane sremskog sela Buđanovci bila je to noć i straha i ponosa, tog 27. marta 1999. godine. Ogromna vatrena kugla, kažu meštani, letela je iznad sela, pre nego što je, oko pola devet, srušen mit o nevidljivom bombarderu.

Čuveni F-117 je pao u njive, nekoliko stotina metara od prvih kuća.

– Većina nas se i ne seća tog datuma, pravo da vam kažem. Svi imamo neke nove životne probleme i muke, ali kada se pomenu u medijima obaranje “nevidljivog” i naše selo, onda evociramo uspomene – ispričala je za “24sedam” M. B., koja je te noći bila u svojoj kući sa roditeljima.

Ističe da su tih dana, kao i svi u zemlji, osluškivali kako lete avioni, pratili sa strahom zvuk sirene i pitali se šta će sledeće gađati. Te večeri gledali su vesti na televizoru kada su čuli neki prodoran zvuk, a potom kroz prozor dnevne sobe ugledali užarenu loptu na nebu.

– Bila sam klinka, i sećam se da je prvo što sam pomislila tada bilo – evo, gađaju nas! I nekako instinktivno, jer smo se uplašili da ne padne na kuću, moj brat, sestra i ja izleteli smo u dvorište. Sećam se da su nas roditelji upozoravali da se sklonimo, a nama je u isti mah bilo i strašno i zabavno da posmatramo leteći užareni predmet i deliće koji se razdvajaju – prisetila se naša sagovornica.

Kaže da su iste noći, nekoliko sati kasnije, saznali šta se zaista desilo.

– Strah je nestao, a javila se nada. Sećam se da je moj mlađi brat uzvikivao: “Oborili smo nevidljivi američki avion! Sve ćemo ih srediti!”- kroz osmeh kaže M. B.

Tog jutra su meštani, među kojima je bilo i dece, ponosno pozirali na krilu aviona stelt tehnologije. Tu sliku preneli su mnogi svetski mediji. Neki od meštana su od delova aviona i opreme pilota profitirali.

I tako su po “nevidljivom”, preko noći Buđanovci postali vidljivi celom svetu.

Treći divizion 250.brigade oborio nevidljivog

Printscreen/Youtube
 

 

Letelicu su oborili pripadnici Trećeg diviziona 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji”, uspeli da ga pogode sa zemlje.

“Noćni soko” pao je u atar sela, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa “neva”, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Kako je Zoltan svojevremeno ispričao, u periodu od 24. do 27. marta bili su razmešteni u rejonu Šimanovci u „režimu ćutanja“.

– Trebalo je da budemo neko ko će da iznenadi neprijatelja. Zadatak je bio da zamaskiramo naš položaj, da se ništa ne vidi, i onda 27. marta dolazi naređenje za pripravnost 1. Dobili smo naređenje da uključimo osmatrački radar, da vidimo kakvih ciljeva ima oko nas.

Kako je ispričao, pojavilo se četiri-pet ciljeva, a izvestio je da jedan od njih ide prema „zoni uništenja“.

– Tražio sam odobrenje da na taj cilj izvršimo borbeno dejstvo i dobili smo ga. Onda je ostalo samo da ga pratimo i pustimo u zonu sigurnog lansiranja, odakle praktično ne može da pobegne. Tu je na raspolaganju veoma malo vremena, brzo mora da se radi. Naša sreća i uspeh ogledaju se u tome to što su operatori ručnog praćenja bili jako dobri – ispričao je Dani.

Američki pilot: Padao sam i zamišljao kako me dole čekaju Srbi

Youtube printscreen
 

 

 

Godinama nakon bombardovanja oglasio se i Dejl Zelko, koji je upravljao te noći “nevidljivim” avionom F-117.

Američki pilot je ispričao u serijalu Nacionalne geografije “Nikog ne ostavljamo” kako je preživeo obaranje aviona i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.

Kada je 27. marta poleteo iz baze Avijano u Italiji, otišao je prvo na sever Srbije, a onda se spuštao južno ka Beogradu, gde je bacio dve bombe teške po 900 kilograma. Kako je pre nekoliko godina ispričao u serijalu “Nikog ne ostavljamo”, još dok je leteo ka Beogradu pratilo ga je olujno vreme i imao je loš predosećaj.

– “Nevidljivi” ne može da komunicira sa bazom, i znao sam da moji neće znati ako mi se nešto dogodi. Gledajući olujne oblake u mraku, osetio sam neku teskobu od glave do pete. U stvari, bio sam prestravljen – rekao je Zelko.

Nakon što je pogodio metu, planirao je da se vrati u bazu. Ali onda je počela da dejstvuje naša protivvazdušna odbrana. nakon što je izbegao nekoliko raketa, jedna ga je pogodila u krilo i avion je počeo da pada, ali Zelko nije mogao da se katapultira zbog brzog poniranja.

– Svašta mi je prolazilo kroz glavu – moj život, slike porodice koja tuguju nad mojim kovčegom, aviona koji se obrušava… I odjednom sam se našao u sedištu koje pada. Morao sam da ga se otarasim. Nekako sam u tome uspeo i počeo da se spuštam padobranom. Tada sam samo razmišljao o tome kako me srpski vojnici već čekaju dole, jer sam im upravo bombardovao glavni grad – ispričao je ovaj pilot.

Zelko kaže da se spustio između dva sela, tridesetak kilometara od Beograda. Pao je u njivu i sakrio se u kanalu za odvodnjavanje. Kaže da je uključio uređaj i počeo da traži GPS signal.

Laknulo mu je kada je uspostavio vezu sa bazom. Nakon što je više sati proveo u kanalu, stigao je helikopter iz Tuzle, međutim, pojavio se problem – uređaj za infracrveni signal se pokvario, a na radiju se čulo: “Javi se, ne vidimo te”.

– Iskočio sam iz kanala i ispalio signalnu raketu. Nisam znao ko će me prvi uočiti. Pritrčala su mi dva vojnika, i dok nisu progovorili na engleskom nisam znao čiji su – ispričao je tada Zelko.

Do sredine 2008. godine leteo "noćnin soko"

Inače, stelt bombarder F-117 je prvi put poleteo 1981. godine. Sredinom 2008. povučen je iz upotrebe, pre svega zbog pojave novijeg modela F-22.  Osim na prostoru bivše Jugoslavije, učestvovao je u borbenim operacijama u Panami i Iraku.

F-117A je opremljen sa dva turbo motora “dženeral elektrik F404” i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni panel u kabini koji pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po nameni – lovca, koji je do 1990. godine proizvodila američka kompanija “Lokid”, iznosila je 45 miliona dolara.

Avion je dugačak 20,3 metra i visok 3,8 metara, sa rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu visoko nadzvučnu brzinu od 0,9 maha.

“Noćni soko” je izuzetnu reputaciju stekao u borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

F-117A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajeno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv “stelt”, što na engleskom jeziku znači “krišom”, “u potaji”, ili “nevidljivi”.

Avioni tog tipa konstruisani su tako da imaju oštre uglove, koji predstavljaju skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru.

U  toku operativne upotrebe, avioni F-117 su imali šest udesa i jedno obaranje u borbi. Vojska Jugoslavije je prva i jedina u svetu koja je zvanično uspela da sruši avion tog tipa.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike