Ružić otkrio detalj u vezi ispita koji polažu osmaci: Stvar koja je uvedena prošle godine, a pokazala se dobrom!

26.03.2022

08:47

0

Ministar se zahvalio na angažmanu pre svega deci, ali i nastavnicima

Ružić otkrio detalj u vezi ispita koji polažu osmaci: Stvar koja je uvedena prošle godine, a pokazala se dobrom!
Tan2022-3-25_125159783_3 - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

 -Oko 64.200 osmaka u Srbiji danaspolaže probne završne testove iz maternjeg jezika i kombinovani test, a ukoliko ih budu staloženo i smireno radili, uveren sam da neće biti nikakvih problema, rekao je ministar prosvete Branko Ružić tokom obilaska škole Sveti Sava u Beogradu.

- Probni test je šansa da se upoznaju sa procedurama, pratećim elementima za buduće polaganje pravog testa, što ih očekuje od 27. do 29. juna - istakao je on.

Dodao je da testovi imaju sertifikacionu komponentu jer potvrđuju stečeno znanje tokom osmogodišnjeg školovanja.

- Prošle godine smo povećali broj pitanja sa ponuđenim odgovorima i smatram da se to pokazalo korisnim i dobrim. Taj model nismo dalje širili ove godine - rekao je on.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
 

Dodao je da očekuje da i ovaj probni završni, a zatim i završni test, proteknu u najboljem mogućem redu, kao što je bio slučaj i prošle godine.

Osmaci su juče već imali probni završni test iz matematike, a danas od devet časova, prvo rade test iz maternjeg jezika, a zatim kombinovani test.

Ministar se zahvalio na angažmanu pre svega deci, ali i nastavnicima.

- Završni testovi nisu samo potvrda znanja stečenog tokom osmogodišnjeg školovanja nego spram rezultata koje pokažu učenici i kvalifikativ za neku od željenih škola - rekao je on.

Dodao je da osmaci treba da iskoriste vreme između probnog i završnog testa krajem juna da "urade fino podešavanje", ukoliko je potrebno još neke sadržaje savladaju i pripreme se za završni test.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike