Inspekcija utvrdila nepravilnosti: Kršili propise u privatnom vrtiću koji je mali Naum pohađao!

24.03.2022

08:55

0

Iz medija se saznalo da se majka deteta obratila prosvetnoj inspekciji

Inspekcija utvrdila nepravilnosti: Kršili propise u privatnom vrtiću koji je mali Naum pohađao!
dete 2 - Copyright Printscreen/Instagram/jeja_slikoklepac

Manjak vaspitača i učitelja koji rade u predškolskoj grupi kao i potencijalno ugrožavanje prava na čuvanje podataka o ličnosti deteta u slučaju postpupanja sa četvorogodišnjim Naumom nepravilnosti su koje je ustanovila inspekcija u privatnom vrtiću "Naša druga kućica".

Inspektori su juče objavili vanredni inspekcijski nadzor po pritužbi majke dečaka Jelene Petrović Jovanović, koju je vlasnica obdaništa obavestila da od 1. aprila mališan više ne može da pohađa obdanište, a kao razlog je navela "narušena saradnja i nemogućnost kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom."

Najvažnije zamerke inspekcije su da u ustanovi nedostaju tri vaspitača za obavljanje neposrednog vaspitno-obrazovnog rada sa decom u odnosu na broj grupa, te da je nastavnik razredne nastave angažovan za rad u preškolskoj grupi, ali i potencijalno ugrožavanje prava na čuvanje podataka o ličnosti deteta u slučaju postupanja sa mališanom N. J.

- Budući da prosvetna inspekcija nema ovlašćenje da kvalitativno procenjuje vaspitno-obrazovani rad uputiće predstavku na hitno postupanje Školskoj upravi, gde će se zatražiti stručno-pedagoški nadzor ove ustanove - ističu u prosvetnoj inspekciji.

- S obzirom na to da se navodi roditelja deteta u predstavnici odnose na diskriminatorno ponašanje direktora ustanove, inspekcija će zatražiti delovanje poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada gradskog Sekreterijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Iz medija se saznalo da se majka deteta obratila prosvetnoj inspekciji jer je privatni vrtić jednostrano raskinuo ugovor uz obrazloženje da ustanova nema kapacitet da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom.

Nadležni sekreterijat ima rok od 15 dana da obavesti Zaštitnika građana o svim okolnostima i merama koje je preduzeo.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike