Poskupljenje goriva diže cene turističkih aranžmana! Prevoz busom i avionom skuplji i do 30 evra po osobi

21.03.2022

13:43

0

Gorivo je poskupelo 30 do 40 odsto od momenta kada su dogovarani čarteri za ovu sezonu

Poskupljenje goriva diže cene turističkih aranžmana! Prevoz busom i avionom skuplji i do 30 evra po osobi
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Cene goriva na svetskom tržištu drastično rastu pa su neke kompanije odlučile da podignu cene YQ taksi, popularnije nazvanih "doplata za gorivo".

Prema nezvaničnim informacijama, ovu taksu bi trebalo uskoro da podigne i jedan avio prevoznik koji ima letove na relaciji Beograd - Egipat. Naime, u martu bi taksa trebalo da bude povećana za 15 evra, a u aprilu 20 evra.

Aleksandar Seničić, iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA, kaže za 24sedam da je ovo potpuno logično 

- Gorivo je poskupelo 30 do 40 odsto od momenta kada su dogovarani čarteri. Inače, prilikom ovog dogovora uvek postoji klauzula da ako dođe do značajnog pomeranja cena, a to je preko 10 odsto, onda imamo doplate za gorivo. To se dešavalo i ranijih godina. Inače, treba očekivati povećanje ovih taksi od 10 do 30 evra po putniku tokom cele sezone - rekao je Seničić. 

On veruje da će i na redovnim linijama cene karata biti podignute.

Seničić dodaje da i putnicima koji su uplatili deo aranžmana cena može biti podignuta.

Milos Tesic/ATAImages
Aleksandar Seničić

- Imate odrednicu u ugovorima da će sedam dana unapred agencija obavestiti da li postoji doplata za gorivo - objasnio je on. 

Što se tiče autobuskog prevoza putnika, Seničić smatra da će i on poskupeti ali će to uticati mnogo manje na cene aranžmana nego kada se radi o avionskom prevozu.

- Cena goriva kod autobuskog saobraćaja utiče mnogo manje u ukupnoj ceni, nego kod avionskog. Ne očekujem da bi cene prevoza po putniku mogle biti veće od 15 odsto. Recimo, ako je karta koštala 60 evra, onda povećanje neće biti više od desetak evra po osobi - objašnjava Seničić

On dodaje da bi veće cene aranžmana mogli da očekuju samo putnici koji nisu uplatili u celosti svoja putovanja.

- Cena je garantovana samo za iznos koji je uplaćen, recimo 30 odsto, a za ostatak će recipročno biti podignuta cena. Ali putnici mogu da odustanu od puta u svakom trenutku i povuku pare nazad ako im se ne dopada novi iznos - rekao je Seničić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike