Vesna je bila najbolji golman na svetu: Od 1.100 šuteva ka golu odbranila je čak 700! A htela je da trenira atletiku... (FOTO)

13.03.2022

07:30

0

Autor: Maja Kostić

Kada je pre mnogo godina obukla dres sa državnim grbom, četiri godine kasnije ponela je priznanje najboljeg golmana planete

Vesna je bila najbolji golman na svetu: Od 1.100 šuteva ka golu odbranila je čak 700! A htela je da trenira atletiku... (FOTO)
viber_image_2022-03-11_13-39-24-086 - Copyright 24sedam/M.K.

Nišlijka Vesna Milošević Petrović bila je nekadašnji najbolji rukometni golman planete.

Bila je poznata po atraktivnom stilu branjenja, ali i po činjenici da je odbranila više od 700 sedmeraca, od oko 1.100 šuteva upućenih prema njenom golu. Kada je pre mnogo godina obukla dres sa državnim grbom na Trofeju Jugoslavije, nije mogla ni da pretpostavi da će samo četiri godine kasnije poneti priznanje najboljeg golmana planete.

Golmanski dres je obukla sa 14 godina, ali tek nakon što je odnela pobedu na krosu.

Danas je na ta vremena sećaju brojni albumi sa fotografijama, ali i isečcima iz novina, koje je njen otac za života redovno prikupljao i čuvao. Vesna kaže da ni sama ne zna da li je veća seta prožima dok lista albume zbog tih davnih, lepih vremena ili zbog samog gesta njen oca, koji je svako slovo ikada objavljeno u štampi o uspesima njegove ćerke, seckao i lepio u albume. 

Vesna je karijeru počela davne 1969. u niškom „Železničaru“ koji je ubrzo prerastao u „DIN“. U prvom timu je debitovala kao učenica osmog razreda osnovne škole. Tokom narednih 15 sezona odigrala je više od 650 utakmica.

- Sasvim slučajno sam počela da se bavim rukometom. Pobedila sam na krosu Osnovnih škola u Nišu. Nastavnik OŠ „Ratko Vukičević“ je želeo da treniram atletiku. Poslao me je na stadion. Tamo sam naišla na jednog starijeg čoveka i pitala ga šta ja mogu da treniram. On me je pogledao i poslao u „Rovče“. Rekao mi je da se javim treneru Svetovidu Grozdanoviću Ćeranu. Otišla sam u Rovče, javila se njemu, počela da treniram… Na jednom treningu nije bilo golmana i on je pitao ko želi da stane na go. Ja sam prihvatila i od tada je počela moja golmanska karijera - priseća se Vesna svojih početaka u rukometu.

Poziv da obuče dres reprezentacije dobila je sa 17 godina. Bila je na pripremama za svetsko prvenstvo koje je održano u Beogradu, ali je otpala kao četvrti golman. Puno puta je odbijala reprezentaciju, to je nije interesovalo.

Vesna je bila iz drugoligaške ekipe, pa se na pripremama često osećala neprijatno zbog drugih igračica koje su bile iz boljih ekipa. Medijima je jednom ispričala čak da je jednom, kada je bio Trofej Jugoslavije 1976. godine u Beogradu, trener Vinko Kandija bukvalno odveo iz kuće na turnir! 

Debitovala je upravo te 1976. godine na Trofeju Jugoslavije protiv Zapadne Nemačke. Branila je drugo poluvreme, odbranila dva penala, igrala je dobro, da je na kraju utakmice Vinko Kandija zagrlio i rekao „hvala ti“. 

Gol državnog tima je branila 63 puta. Osvojila je zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1979. u Splitu i na Balkanijadi u Sofiji iste godine, peto mesto na Svetskom prvenstvu u Čehoslovačkoj. Vrhunac karijere imala je 1980. osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi, kada je proglašena i najboljim golmanom sveta.
Uporedo sa sportskim uspesima, Vesna je završavala i fakultet. Dok su druge rukometašice odmarale, ona bi učila u parku. Knjigu je nosila sa sobom i u autobusu, vozu, avionu.

Sport joj je doneo mnogo. Omogućio joj je da upozna gotovo celu Evropu, ali i da upozna vrhunske sportiste, da sklopi mnogo prijateljstva. 

- Kada se vi nalazite u društvu najboljih sportista sveta, onda je to veliko bogatstvo - rekla je nekadašnja rukometašica. Kaže da se ni zbog čega ne kaje. Bila je prva rukometašica Jugoslavije koja je dobila poziv iz inostranstva. Ona je ponudu odbila. Zaposlila se u Duvanskoj industriji, imala je dobru platu i nije razmišljala da će doći neko drugačije vreme.

- Prestala sam da se bavim rukometom u 27-oj godini, na vrhuncu svoje karijere. Svi su bili iznenađeni, ali ja sam osetila da je pravo vreme da ostavim sport i da se bavim nečim drugim. Dobila sam sina, živela zaista lep život - ispričala je ona.

Možda je i povreda ruke malo doprinela da skine golmanski dres, mada prema njenim rečima u to vreme nije ni bilo mnogo povreda. Treninzi su bili drugačiji.

- Za 14 godina svoje sportske karijere nijednom nisam ušla u teretanu. To mi nije smetalo da budem vrhunski sportista. Mislim da se danas mnogo radi, mnogo trči, mnogo koristi teretana, da su mladi sportisti rano previše opterećeni, tako da sve to izaziva teže povrede - izjavila je ona.

Preporučila mladima da se okrenu sportu. Prema njenim rečima danas oni mnogo koriste telefone, kompjutere, ne znaju da se igraju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike