Šta Srbija ima od odobrenja za proizvodnju RNK vakcina? To ukazuje na jednu važnu stvar!

25.02.2022

06:40

0

"Jasno da je to moguće, jer smo mi i ranije proizvodili druge vakcine i izvozili ih, to nije ništa novo za Srbiju"

Šta Srbija ima od odobrenja za proizvodnju RNK vakcina? To ukazuje na jednu važnu stvar!
kovid virus laboratorija - Copyright Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je juče Srbiji pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina. Direktor SZO za Srbiju i region Fabio Skano čestitao je našoj zemlji povodom toga i rekao da je dobila priliku da uspostavi novu RNK tehnologiju, koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava.

- Na Srbiji, do sada prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona odabranoj za transfer RNK tehnologije, velika je odgovornost - rekao je Skano.

Naši lekari prihvatiće ovu odgovornost, a biohemičarka dr Milka Popović smatra da je stručni kadar u Srbiji apsolutno sposoban i za ovaj i za svaki drugi izazov.

- SZO je odobrila proizvodnju RNK vakcine kod nas, što znači da je ona morala da uradi ozbiljnu proveru pre nego što je donela takvu odluku. Oni su proverili sve uslove proizvodnje, kadar i sve drugo što je potrebno. To znači da smo mi za to sposobni. Sigurna sam da imamo odgovarajuće stručnjake, i to ne treba dovoditi u pitanje. Mislim da je jasno da je to moguće, jer smo mi i ranije proizvodili druge vakcine i izvozili ih. To nije ništa novo za Srbiju. Mi to odobrenje SZO ne bismo dobili da nemamo sve što je potrebno - rekla je dr Popović za 24sedam.

Pixabay
 

Ona navodi i da će biti moguće da se nova oprema koristi za proizvodnju vakcina protiv drugih RNK virusa, u koje inače spada i jedan od najopasnijih - HIV.

- To je nova tehnologija koja će nam pomoći da proizvodimo vankcine za druge bolesti. Pripremala sam doktorat na DNK vakcini, što je vrlo slična platforma. Radila sam na vakcini za hepatitis B. Do same korone takva RNK vakcina se nije proizvodila za druge bolesti, ali sada, posle kovida, to će biti budućnost. Tehologija proizvodnje takve vakcine je sigurna, jednostavna i efikasna - zaključuje dr Milka Popović.

Profimedia Pixabay
 

Epidemiolog dr Radmilo Petrović objasnio je za naš portal da su svi kovid virusi zapravo RNK.

- SZO nema moć da daje odobrenje za proizvodnju, već samo za opremu, tako da je ona dala preporuku, a svu drugu odgovornost ostavila je Srbiji. RNK je mozak virusa, tako da on postoju u svim kovid virusima - kazao je epidemiolog, i dodao da smatra da će s novom tehnologijom svakako napredovati proizvodnja vakcine u celom svetu i da će delovati i protiv ostalih RNK virusa kao što je grip.

Stručnjaci napominju da je Srbija dala doprinos u proizvodnji vakcine "sputnjik V", ali da nije sprovedana konkretna proizvodnja kod nas. Isto tako, oni napominju da iako je kovid naneo mnogo zla svetu, zbog njega su ubrzane procedure koje su neophodne u borbi sa drugim bolestima koje su prisutne mnogo duže od kovida.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike