Da li su žene stvarno opasnije u kolima ili je manekenka izuzetak? Statistika je jasna, volan je ubedljivo na strani jednog pola...

18.02.2022

20:39

0

U Srbiji čak 71 odsto muškaraca ima vozačku dozvolu, a samo 35 odsto žena

Da li su žene stvarno opasnije u kolima ili je manekenka izuzetak? Statistika je jasna, volan je ubedljivo na strani jednog pola...
jovana svonja vozac - Copyright Profimedia/Instagram printscreen/callmelolitalove

Proteklih dana digla sve velika pompa u medijima povodom vesti da je poznata manekenka Jovana Švonja Đorđević zaustavljena na auto-putu dok je vozila 196 kilometara na sat na mestu gde je ograničenje 80 kilometara na sat. A da stvar bude gora, u kolima su se nalazila njena deca od četiri i šest godina.

Kontrolom je utvrđeno da je vozačka dozvola Jovane Švonje istekla, a mediji su proteklih dana objavljivali da manekenki preti čak i zatvorska kazna.

Uprkos svemu, poslednji podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da su 94 odsto poginulih i 78 odsto povređenih vozača u saobraćaju muškarci. S druge strane, poginulih žena vozača ima šest odsto, a povređenih 22 odsto. Dakle, prema podacima za 2020. godinu, drastično manje žena pogine i bude povređeno u saobraćaju.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da je poznato da žene vozači prave manje saobraćajki nego muškarci.

- Muškarci su bolji vozači tehnički, ali su žene mnogo pažljivije. One poštuju pravila više nego muškarci i prave manje prekršaja. Najčešće strogo poštuju put, dok su muškarci skloniji tome da voze prebrzo na mestima gde to nije dozvoljeno - objašnjava Vujanić.

Instagram_callmelolita
Jovana Švonja Đorđević

 

Ipak, dodaje on, treba imati na umu i da mnogo manje žena vozi u odnosu na muškarce, pa nije ni čudno što prave manje prekršaja.

Upravo to pokazuju i podaci studije "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji", prema kojima vozačku dozvolu u našoj zemlji poseduje 71 odsto muškaraca i samo 35 odsto žena. Takođe, muškarci češće koriste kola i motocikle za prevoz nego žene. Čak 40 odsto muškaraca se prevozi kolima, a žena samo 16 odsto.

S druge strane, žene mnogo više koriste javni ili kombinovani prevoz nego muškarci. 

Profesor Vujanić objašnjava da su muškarci ponekad bahatiji u vožnji, ali i da se manje plaše da krše pravila.

- Sigurno da neki vole da se prave važni i da glume mangupe, pa se zbog toga i ponašaju tako da rizikuju - kaže on.

Vujanić se osvrnuo i na slučaj manekenke s početka teksta. Smatra da se tome daje veća pažnja, jer je žena u pitanju.

- Mi smo našli jednu damu koja je vozila 190 na sat, ali koliko smo muškaraca do sada zatekli koji su vozili i brže? Pa koliko hoćete! Ali to više nije čudno. Naprosto, to je naš odnos prema tome kako se žene ponašaju za volanom, a manje je to stvarno problem - objasnio je Vujanić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike