Svetski meteorološki servis objavio dugoročnu prognozu za Evropu: Na Balkanu oluje i mraz do maja!

18.02.2022

21:04

0

Meteorološko proleće, koje počinje u utorak, 1. marta, i astronomsko proleće u nedelju, 20. marta, možda neće napraviti bitnu razliku u vremenu širom Evrope

Svetski meteorološki servis objavio dugoročnu prognozu za Evropu: Na Balkanu oluje i mraz do maja!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zima je pri kraju, pa je najpoznatiji svetski meteorološki servis „Aku veder“ objavio dugoročnu prognozu za proleće za celu Evropu.

I mada mnogi očekuju da će vrlo brzo skinuti zimske jakne, zimska odeća će ipak morati da se nosi još neko vreme, barem što se Balkana tiče.

Meteorološko proleće, koje počinje u utorak, 1. marta, i astronomsko proleće u nedelju, 20. marta, možda neće napraviti bitnu razliku u vremenu širom Evrope u odnosu na zimske mesece, koje su karakterisale česte oluje širom severa i dugotrajne suše na zapadu i centralnim delovima kontinenta.

Severna Evropa

Padavine su bile aktivne tokom cele zime u severnoj Evropi, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proleća.

- Očekuje se da će visok pritisak nad zapadnom i centralnom Evropom odvratiti veliku većinu oluja sa južnog dela kontinenta i usmeriti ih dalje na sever, najavljuju meteorolozi.

Oblasti od Severne Irske do Škotske i baltičkih država suočiće se sa natprosečnim padavinama, što je dobra vest za neke, s obzirom da je, na primer, Ujedinjeno Kraljevstvo doživelo deveti najsušniji januar od 1862. godine.

Očekuje se da će oluje na severu Evrope doneti uglavnom kišu, a vetrovi neće naneti veću štetu, kažu prognostičari.

Pirinejsko poluostrvo

Od Pirinejskog poluostrva do delova Francuske, Italije i Balkana očekuje se dosta suvog vremena, sunca i vrućine.

Iako će vreme biti idealno za sve koji traže toplo proleće, meteorolozi „Aku veder“ ističu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim oblastima.

Prognostičari su naveli Španiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija padavina ispod proseka i vrućine mogla izazvati veliku zabrinutost zbog suše.

U Španiji i Portugalu ovo je bila jedna od najsušnijih zima do sada, a ista situacija će se nastaviti i tokom proleća.

„Suša, posebno u južnim delovima Španije i Portugalije, mogla bi da izazove veliku devastaciju useva maslina“, upozoravaju meteorolozi.

„Delove Španije i Portugalije mogli bismo da vidimo na 3 do 5 stepeni iznad normale, a jugozapadne Francuske ovog proleća 2 do 3 stepena iznad normale“, ističu oni, prenosi B92.

Prognostičari kažu da oblasti istočnije, uključujući Grčku i Italiju, ne bi trebalo da budu više zabrinute zbog suše.

Balkan - mraz u maju!

Centar kontinenta može očekivati prilično umereno proleće, kažu prognostičari, bez naročito dugih perioda vlažnog ili suvog vremena.

Očekuje se da će padavine u severnoj Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj i unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

Na ovim prostorima očekuju nas olujni periodi koji će trajati možda pet dana, ali i duže sušne periode.

Balkan će biti još jedno područje koje bi u kasno proleće moglo da pogodi jaka grmljavina.

U ovoj oblasti verovatno će postojati povećan rizik od nevremena u maju, jer se hladan vazduh iznad Ukrajine sudara sa blagim uslovima na zapadu, napominju prognostičari.

Tada meteorolozi očekuju hladnije vreme koje bi moglo da dovede do mraza u delovima Balkana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/b92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike