Najnoviji korona presek: Blagi skok broja zaraženih! Pozitivno 40 odsto testiranih

08.02.2022

14:18

0

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Blagi skok broja zaraženih! Pozitivno 40 odsto testiranih
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 13.772 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 59 pacijenata.Testirano je 32.933 ljudi. Na respiratoru je 168 pacijenata.

Zaraženo je približno 42 odsto testiranih u današnjem danu.

Juče su u Srbiji na virus korona testirane 26.873 osobe, od kojih je bilo pozitivno njih 11.439. Nažalost, 63 pacijenta su preminula. Na respiratoru su bile 164 osobe.

Prvi slučaj stelt omikron soja koronavirusa potvrđen je juče u Srbiji. Na Medicinskom fakultetu, tehnikom sekvenciranja, potvrđeno je prisustvo "stelta" u dva uzorka pacijenata iz Novog Pazara.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da je primećeno da se ova subvarijanta, koja je prvi put otkrivena na Filipinima krajem januara, širi još brže nego prethodna i polako postaje dominanta u nekim zemljama, kao što su Danska, Indija, Velika Britanija i Nemačka.

Prisustvo ove subvarijante, kako navodi, dokazano je u više od 50 zemalja.

Kada je reč o simptomima, navodi da se zasada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omikrona BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

Da podsetimo, Novi Pazar je bio jedno od najvećih žarišta koronavirusa tokom pandemije kovida 19. Korona je u više navrata desetkovala ovaj grad, gde su brojali i po više od 10 mrtvih za 24 sata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike