Šta sve znamo o podvrsti omikron soja: Da li zbog "stelta" ima razloga za paniku?

07.02.2022

17:01

0

Danas je potvrđen prvi slučaj u Srbiji

Šta sve znamo o podvrsti omikron soja: Da li zbog "stelta" ima razloga za paniku?
omrikon korona kovid - Copyright Pixabay

Prvi slučaj "stelta", podvrste omikron soja koronavirusa, registrovan je danas u Srbiji, potvrdio je Medicinski fakultet.

Iako je više nego izvesno bilo da će se BA.2 (stručni naziv za "stelt") uskoro pojaviti i kod nas, jer je registrovan u više od 57 zemalja, između kojih i u Sloveniji i Hrvatskoj, i dalje postoji malo informacija o njemu.

Prema preliminarnim rezultatima Svetske zdravstvene organizacije, prošle srede potvrđeno je da "stelt" nije zarazniji nego primarna vrsta omikrona, ali i dalje ostaje da se vidi kako će se on manifestovati.

Tehnički direktor SZO Marija van Kerhkove rekla je tada novinarima da nema indikacija da je došlo do promena u ozbiljnosti bolesti sa podvrstom BA.2.

Dr Alison Arvadi, komesar odeljenja za javno zdravlje Čikaga, spomenula je to na konferenciji za novinare, napominjući da je podvarijanta omikrona nešto što zvaničnici posmatraju.

- Pazimo na to. Ne postoji ništa što smo videli u ovom trenutku što bi izazvalo visok nivo zabrinutosti, ali budite sigurni da to pratimo - rekla je ona.

Najviše zaraženih u Evropi

Zasada najviše zaraženih "steltom" ima u Evropi, ističe dr Hana Barbijan, virusolog u Medicinskom centru Univerziteta "Raš".

Postavlja se pitanje koliko brzo se prenosi BA.2, rekao je Mark Meklelan, direktor Centra za zdravstvenu politiku Duke-Margolis, tokom brifinga za medije, ukazujući na mesta u Evropi „gde je BA.2 sada preuzeo veći deo kontinuiranog obima predmeta“.

Profimedia
 

Na primer, varijanta BA.2 je prešla sa oko 20 odsto svih novih infekcija koronavirusom u Danskoj na skoro polovinu u roku od nekoliko nedelja, prema Statens serum institutu, agenciji za javno zdravlje i istraživanje pod danskim ministarstvom.

Međutim, čak i ako je BA.2 prenosiviji od omikrona, to nije ni približno prednost prenosa koju smo videli između omikrona i delte, ističu stručnjaci.

Ne smemo dopustiti virusu da zavlada

Profesor Egon Ozer sa Medicinskog fakulteta u Čikagu ističe da je jedan od načina da se spreči transmisija vakcinacija.

- Podaci sugerišu, i to prilično snažno, da su vakcinacija i pojačavanje sprečili više infekcija - rekao je Ozer.

AP Photo/Aaron Favila
 

Nošenje maske u javnim zatvorenim prostorima i izbegavanje gužve i loše provetrenih prostora takođe može pomoći da se spreči prenošenje virusa, uključujući i novu podvarijantu.

- Jedan od najboljih načina da zaustavimo ovu pandemiju je da smanjimo prenos virusa, što će takođe pomoći u sprečavanju pojave novih varijanti - rekao je Ozer i dodao:

- Ako virus ne može da se prenosi između ljudi, onda je mnogo manje šansi da se prilagodi i promeni i postane bolji u onome što radi.

Najsavremeniji lek protiv korone stigao

Danas je u Srbiju stigao i najnoviji lek protiv koronavirusa, "pakslovid", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi je još isporučen Velikoj Britaniji), i to deset dana nakon što je Evropska agencija za lekove odobrila upotrebu i promet ovog leka.

Profimedia
 

"Pakslovid" je "Fajzerov" antivirusni lek koji sadrži dve komponente, ritonavir i nirmatrelvir, i namenjen je za oralnu upotrebu. 

Sve o leku možete pročitati OVDE.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike