"Stelt" stigao i u Hrvatsku! Ne zna se da li je najnovija podvrsta omikrona zaraznija!

31.01.2022

13:46

0

Zbog toga stručnjaci pozivaju ljude da se vakcinišu, zaštite sebe i svoje bližnje

"Stelt" stigao i u Hrvatsku! Ne zna se da li je najnovija podvrsta omikrona zaraznija!
AP Photo/Jerome Delay

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, ova podvarijanta otkrivena je sad i u Hrvatskoj.

Kako je saopšteno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, u Hrvatskoj je potvrđen jedan slučaj zaraze varijantom BA.2.

Spomenuta podvarijanta pre toga već je zabeležena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, ali prema nekim podacima ne izaziva jače simptome, preneli su slovenački mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana januara zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja, najviše u Danskoj, Britaniji, Indiji, Švedskoj i Singapuru.

Stručnjaci kažu da varijanta BA.2 nije razlog za paniku i da nema naznaka da izaziva teže simptome ili da se lakše širi od izvornog soja omikrona.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost prošle sedmice je objavila izveštaj u kojem navodi da trenutne vakcine štite jednako dobro od BA.2 kao i od originalne varijante.

Naučnike ne iznenađuje podvrsta omikrona i kažu da je to bilo očekivano budući da oko polovine svetske populacije još uvek nije vakcinisano protiv koronavirusa.

Zbog toga pozivaju ljude da se vakcinišu, zaštite sebe i svoje bližnje.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti