"Dajem infuzije po kućama, radim i krvne analize": Šokantan oglas osvanuo na društvenim mrežama, upućeni tvrde da je nelegalno i opasno!

05.02.2022

19:00

0

Za pojedince koji pružaju takve usluge nadležne su zdravstvena inspekcija i inspekcija rada

"Dajem infuzije po kućama, radim i krvne analize": Šokantan oglas osvanuo na društvenim mrežama, upućeni tvrde da je nelegalno i opasno!
Copyright Pixabay

Nadrilekarstvo i razni vidovi alternativne medicine sve više su prisutni u Srbiji, a slučajevi s kojima smo se do sada upoznavali bili su ili su mogli da budu veoma kobni po pacijenta. Međutim, kao blaži oblik, ali i dalje nelegalan, pojavile su se i medicinske usluge, koje poručujete na isti način kao i hranu iz restorana.

Na društvenim mrežama neretko se pojave oglasi u kojima se nudi kućna nega, što nije problem, dok ne počnu da vam nude infuziju, terapiju i analize u vašoj kući ili stanu.

Na društvenim mrežama pronašli smo oglas u kome nude vitaminsku infuziju, terapiju i krvne analize, a dolaze na kućnu adresu. Sve što treba da uradite je da ih pozovete na broj telefona koji je naveden na profilu.

Iako naoko ove usluge deluju bezopasno, one su strogo zabranjene ukoliko osobe koje ih pružaju nisu poslate iz neke zdravstvene ustanove.

Međutim, čovek koji je dao ovaj oglas potvrdio nam je da nije u pitanju nikakva ustanova, već da je dovoljno pozvati ga, nakon čega medicinske usluge dobijate na kućnoj adresi. Ovaj profil na mrežama napravljen je nedavno, ali ljudi koji se tme bave imaju dobro razvijen posao, čak ih reklamiraju i poznate ličnosti.

Doktor Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta nam je objasnio da ovakve usluge nikako ne bi smele da se oglašavaju, a kamoli da se pružaju.

Foto: Youtube / Printscreen
 

- Strogo je zabranjeno da oni koji ne dolaze ispred određene zdravstvene ustanove i privatnih klinika obavljaju medicinske delatnosti. Za pojedince koji pružaju takve usluge nadležne su zdravstvena inspekcija i inspekcija rada, a oni bi zbog nepostupanja po zakonu trebalo da budu sankcionisani - rekao je dr Panić za 24sedam.:

- Ne možete vi kao pojedinac ili grupa ljudi, bez obzira na stručnost, da radite na svoju ruku. Oglašavanje ovakvih usluga jednako je zabranjeno kao i samo delovanje - objasnio je on.

Radakcija 24sedam je Ministarstvu zdravlja poslala dopis u vezi sa ovim slučajem, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Stručnost nije naodmet

Stručno osoblje iz privatnih klinika u Beogradu, ali i širom Srbije, takođe vas može lečiti u vašoj kući.

Usluge koje možete dobiti kod kuće su uglavnom: svi specijalistički pregledi, sve laboratorijske analize, inhalacija, infuzija, ultrazvuk, rendgen, stavljanje gipsa, previjanje, fizikalna terapija, promena katetera, klizma...

Pored više mogućnosti, prednosti lečenja od strane nekoga ko zapravo stoji ispred neke zdravstvene ustanove svakako je i sigurnost u stručnost onoga ko vas leči, a razlike u cenama usluga su minimalne ili ih uopšte nema.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike