Najnoviji korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminulo 57 pacijenata

30.01.2022

13:17

1

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminulo 57 pacijenata
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod 13.153 osobe, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminulo 57 pacijenata. Na respiratorima je 151 pacijent.

Juče je koronavirus potvrđen kod 15.425 osoba, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminula 54 pacijenta. Testirano je 30.029 uzoraka. Pomoću respiratora je disalo 145 pacijenta.

Kako kažu stručnjaci, u sred smo talasa korona virusa koji je označen kao omikron. Iz talasa u talas, simptomi i ugrožene grupe su me menjale. Omikron soj počeo je da napada i decu.

A da li je to zaista tako i da li roditelji imaju treba da budu dodatno oprezni otkrio je dr Vojislav Lekić.

- Nažalost, omikron napada sve. Primećujemo svi da su brojke ogromne, ali kliničke slike su blaže. Najranjiviju su starija lica i deca. Imamo puno više zaražene dece nego u ranijim sojevima, što je dobro jer ovaj soj ne daje tešku kliničku sliku. Što više imamo zaraženih, veće su šanse da ima komplikacija. Trenutno imamo i novorođenčad koja su zaražena koronavirusom, čak ni oni nisu zaštićeni. Klinički centar radi punim kapacitetom, pedijatrija nije opterećena - rekao je dr Lekić.

Pedijatar ističe da da trenutna slika omikrona više liči na infekciju i da nema razloga za brigu.

- Ovo je maltene prvi put da imamo ovoliko zaraženih među medicinskim osobljem, sada se oni vraćaju nakon 7 dana na poslu i zasad uspevamo da izdržimo. Ova klinička slika omikrona više liči na infekciju, ne podseća toliko na prvobitnu verziju korone gde smo imali teške kliničke slike. U jednom momentu smo imali problem da oni koji nemaju koronu nemaju gde da se leče - rekao je dr Vojislav Lekić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike