Važno obaveštenje: Roditelji, evo kada počinje upis mališana u prvi razred!

30.01.2022

12:50

0

Oglasili su se iz Ministarstva prosvete i objasnili kada počinje upis

Važno obaveštenje: Roditelji, evo kada počinje upis mališana u prvi razred!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Informacija koja se ovih dana pojavila u medijima da podnošenje zahteva za upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. februara zbunila je mnoge roditelje. Međutim, iz Ministarstva prosvete rekli su rekli da do 1. februara traje zahtev za upis dece van područja škole, dok upis u prvi razred počinje u aprilu.

- U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Vreme u koje škole vrše upis dece u prvi razred nije utvrđeno propisima, ali je period od početka aprila do kraja maja svake godine u školskoj praksi tradicionalno namenjen upisu dece u prvi razred - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole. Međutim, škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta, u skladu sa mogućnostima škole. U slučaju da roditelj, odnosno staratelj želi da upiše dete u školu kojoj dete po prebivalištu ne pripada, on podnosi zahtev izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis.

Škola je dužna da obavesti roditelja o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike