Omikron hara među studentima! U Beogradu najkritičnije, više od pola testiranih je pozitivno!

31.01.2022

09:07

0

Autor: K.P.

Za 20 dana u prestonici registrovano više od 1.000 novozaraženih studenata

Omikron hara među studentima! U Beogradu najkritičnije, više od pola testiranih je pozitivno!
profimedia-0556155615 - Copyright Profimedia

Čini se da kovid ima sve više slojeva koje s vremenom otkrivamo. Najnoviji omikron soj, po onome što znamo, brže se prenosi, mladi više obolevaju i klinički slika je blaža. 

Studenti su jedna od grupa gde omikron ima plodno tle za kretnju. Kontaktirali smo sa studentskim poliklinikama u Beogradu i Nišu kako bismo saznali koliko mladih je zaraženo u ovom najnovijem talasu.

Prema poslednjim podacima koji stoje na sajtu Studentske poliklinike u Beogradu, od jula 2021. godine do sada najviše studenata testirano je u januaru ove godine. Tako je od 3. do 23. januara testirano 1.927 studenata, od čega je čak 1.007 bilo pozitivno. Odnosno, više od polovine.

U Studentskoj poliklinici Beograd objasnili su da je najveći pritisak na kliniku bio u prve dve nedelje januara, kada se javljalo i po 18 puta više zaraženih na nedeljnom nivou nego u decembru.

- Mlađa populacija je i ranije imala blaže kliničke slike u odnosu na stariju populaciju, ali je bilo i onih koji su završavali u bolnicama. Sada je to nešto izraženije, jer mladi generalno lakše prebole kovid. Karakteristična je bila prva, a pogotovo druga nedelja januara, kada smo imali veliki skok broja inficiranih. To je bilo čak i do 20 puta više nego u decembru prošle godine. U decembru smo imali dvadesetak pozitivnih nedeljno, a u januaru čak i blizu četiri stotine - rečeno nam je u Klinici.

Profimedia
 

Tako je praktično u prvoj nedelji januara od 609 testiranih bio 341 pozitivan, odnosno 56 odsto

Druge nedelje je skočio broj testiranih na 749 i 379 pozitivnih, odnosno 50,6 odsto.

Srećom, treće nedelje se broj smanjio na 569 testiranih, od čega je bilo 287 pozitivnih (50,4 odsto).

S druge strane, doktor Radomir Pešić iz Studentske poliklinike Niš ukazuje na to da je ova nedelja prošla u blagom padu što se tiče pacijenata koji imaju kliničku sliku koja upućuje na kovid 19.

- Za razliku od prošle nedelje, kada se javljalo i do 40 studenata na dan u respiratorni centar, ove nedelje se taj broj prepolovio. Ali ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo gde i kako se tačno desio taj pad. U pojedinim danima od broja prijavljenih, njih 30-40 odsto je bilo pozitivno. Ove nedelje je taj broj manji i kreće se od 20 do 30 odsto. Još uvek je prerano reći da li je virus dovoljno prokužio mlađe generacije, u ovom slučaju studente. Videćemo u narednom periodu kako će ta brojka da se kreće. U principu, situacija kod studenata prati situaciju u društvu, ima neku preslikanu formu - izjavio je za 24sedam Pešić.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike